Српски делегат у Дому народа

Ковачевић: Спољно мијешање зауставило европски пут БиХ

  • Извор: РТРС
  • 14.04.2024. 13:59

Замјеник предсједавајућег делегације парламента БиХ у Парламентарној скупштини ОЕБС-а Радован Ковачевић данас је у Тирани информисао предсједницу парламента Албаније Линдиту Николу и министра за европске интеграције ове земље Мајлинду Дуку да је усљед спољног мијешања у односе у БиХ тренутно заустављен позитивни замах земље на европском путу.

Ковачевић, који је и српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, упознао је саговорнице о резултатима које је БиХ у посљедњем периоду остварила у области европских интеграција и које су у кратком периоду довеле до добијања кандидатског статуса и, на крају, до отварања приступних преговора са ЕУ.

Он је нагласио и да је, усљед спољног мијешања у односе у БиХ, тај позитивни замах тренутно заустављен, изражавајући наду да ће домаћи фактори у БиХ пронаћи начин за превазилажење тренутне кризе, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Заједнички је констатовано да је будућност земаља Балкана у ЕУ и да је на том путу потребно дјеловати заједно с циљем што брже интеграције свих земаља Балкана у ЕУ.

Никола и Дука, која је и главни преговарач Албаније са ЕУ, пренијеле су Ковачевићу да је Албанија спремна да са БиХ подијели своја искуства у процесу европских интеграција, а у току разговора је поменуто да Албанија разматра могућност употребе вјештачке интелигенције с циљем бржег креирања одговора на захтјеве Брисела.

Ковачевић је у Тирани учествовао на Интерпарламентарном форуму делегација земаља југоисточне Европе у Парламентарне скупштине ОЕБС-а.

Посљедњег дана Форума у Тирани расправљано је о привлачењу страних инвестиција на подручју југоисточне Европе, као и о примјерима солидарности унутар региона у суочавању са природним непогодама 2014. и 2019. године.

По завршетку скупа, парламентарци земаља учесница донијели су декларацију којом је наглашен значај сарадње земаља у региону и наставка заједничког рада кроз догађаје оваквог типа.

Пратите нас и путем Вибера