Делегат

Ковачевић за бугарски "Дневник": Највећи проблем у БиХ је бошњачка политика која се бори за своје ратне циљеве

 • Извор: СРНА
 • 27.05.2024. 12:25

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да је највећи проблем у БиХ бошњачка политика која и након рата, у миру наставља да се бори за своје ратне циљеве - за тзв. републику без ентитета и без конститутивних народа, за немогућу грађанску БиХ по принципу "један човјек, један глас".

"За БиХ то није могуће, јер да јесте не бисмо имали рат. А наш рат је био страшан. Ово није и неће никада бити грађанска држава о којој сањају бошњачки политичари", истакао је Ковачевић за бугарски "Дневник".

Он је навео да људи у градовима и селима и у Републици Српској и у Федерацији БиХ могу нормално да живе, али је проблем бошњачка политика, која упорно крши права два конститутивна народа у БиХ.

"Бошњаци, Срби и Хрвати у БиХ могу да живе заједно ако се поштује Дејтонски споразум", рекао је он.

Каран: Шмит преко жртава пере образ државе из које долази

Каран: Шмит преко жртава пере образ државе из које долази

На питање зашто Република Српска поставља билборде против резолуције, када је на основу пресуде од прије 20 година, како кажу, утврђено да је био геноцид, Ковачевић је упитао ко је починио Холокауст - Њемачка, ко је починио геноцид над Србима у Другом свјетском рату - Независна Држава Хрватска, подсјетивши и на тврдње познатих стручњака, попут Ефраима Зурофа, који је негирао постојање геноцида у Сребреници.

"Ако УН карактеришу Сребреницу као геноцид, иако се са тим не слажу највећи свјетски ауторитети, зашто то не ураде за евидентне злочине геноцида, на примјер над Србима. Сви знају ко је починио ратни злочин у Сребреници, не треба то писати. Нису били Нијемци, Украјинци или Бугари. Ми једноставно кажемо да нисмо геноцидан народ. Никада нисмо били и никада нећемо бити. У Сребреници се десио ратни злочин и тих неколико дана у тој општини су најстрашнији дани у историји српског народа, али то није геноцид", нагласио је Ковачевић и подсјетио да су представници Бошњака, а не БиХ гласали за резолуцију о Сребреници, иако је одлука донесена без неопходног одобрења Жељке Цвијановић, члана трочланог Предсједништва БиХ.

Четири мушкарца осумњичена за обљубу дјевојчице!

Четири мушкарца осумњичена за обљубу дјевојчице!

Он је негирао ријечи бугарског новинара када је рекао "босански Срби", истичући да је службено име српског народа у БиХ - Срби.

"Ја нисам босански Србин, него Србин из БиХ. Ми смо један народ који живи у различитим државама. Дакле, ја нисам босански Србин. Нико не говори о 'босанској нацији', па ни грађанској, па чак ни о могућности да такав политички колектив настане у будућности. Не постоји. Никада неће. Ми смо слободни народи, живимо овдје и ми смо Срби", нагласио је Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

  'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска