Profesor Filozofskog

Ković: Ukidanje zabrane ulaska potvrda suvereniteta Republike Srpske

  • Извор: СРНА
  • 27.05.2023. 09:46

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miloš Ković izjavio je Srni da je ukidanje zabrane njegovog ulaska u BiH potvrda suvereniteta Republike Srpske i njenog prava da sama donosi odluke o tome koga želi, a koga ne želi na svojoj teritoriji.

Ković je istakao da je ova zabrana bila i potvrda koliko daleko se ide u represiji protiv srpskog naroda i Republike Srpske.

"Riječ je o sprečavanju i poništavanju jednog od osnovnih i ljudskih prava, a to je pravo na slobodu misli i govora. Kažnjen sam zbog onoga što sam mislio i govorio, prije svega na univerzitetima Republike Srpske, a ako hoćete, i BiH", rekao je Ković.

On izrazio nadu da će zabrana ulaska u BiH biti ukinuta i ostalima.

"Jer, ne zaboravimo, advokat Goran Petronijević i ja nismo jedini kojima je zabranjen ulazak. Na toj listi se nalaze mladi novinar i pisac Nikola Jović, istoričar Aleksandar Raković, general (Bratislav) Dikić, a potencijalno i neki drugi građani Srbije", naveo je Ković.

Ugledni srpski istoričar rekao je da jedva čeka da se vrati u Istočno Sarajevo i ponovo vidi svoje studente i kolege na Univerzitetu u tom gradu.


Otkriveno kako se kombijem zabio u banderu - nije kriv

Otkriveno kako se kombijem zabio u banderu - nije kriv

"Nadam se da ću sada u Republiku Srpsku dolaziti još češće, jer sada sam još bolje razumio koliko mi ona znači", poručio je Ković.

Ministar bezbjednosti u Savjetu inistara BiH Nenad Nešić potvrdio je juče Srni da su univerzitetskom profesoru Milošu Koviću i advokatu Goranu Petronijeviću iz Beograda ukinute mjere zabrane ulaska u BiH.

Granična policija BiH u martu prošle godine nije dozvolila profesoru Koviću da uđe u BiH na graničnom prelazu Vardište, uz obrazloženje da "predstavlja opasnost po bezbjednost BiH". Odluka o zabrani ulaska donesena je krajem februara 2022. godine.

Ulazak u BiH na prelazu Karakaj 25. marta 2022. godine nije dozvoljen ni advokatu Goranu Petronijeviću, jer, kako je navedeno u rješenju, "predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH".

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)