Na svim nivoima

Kreću pregovori za formiranje vlasti

  • Извор: АТВ
  • 07.11.2022. 19:10

Za dvije sedmice bi trebalo završiti pregovore za formiranje vlasti na svim nivoima, a do kraja godine formirati vlast. U drugom entitetu pregovori kreću sutra. HDZ-u u Mostar dolazi tzv. osmorka predvođena SDP-om. To dokazuje da trojka, a ni SDA, nisu uspjeli da obezbjede 13 ruku u federalnom Domu naroda kako bi izbjegli da Hrvati biraju koga žele za partnera na BH nivou. Da je HDZ BiH nezaobilazan u pregovorima ponavlja lider te stranke. Izdvaja jedan veliki problem za formiranje vlasti u drugom entitetu.

"To će biti popunjavanje Kluba srpskog naroda i Kluba ostalih. To se vidi iz imena i izjašnjavanja pojedinih zastupnika koji su, barem sada, ušli da apsolutno nećemo imati dovoljno imena za ove klubove što znači da će CIK morati, neću reći improvizovati, nego nekakav svoj uticaj da dođemo do rješenja", rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

U Sarajevu je žestoka borba u probošnjačkom bloku. SDA najavljuje da ima dovoljno ruku da kontroliše bošnjački Klub. Sarajevska trojka to osporava. Tamo tvrde da su baš oni ti koji će predvoditi Klub i da će činiti i vlast na BH nivou. Lider NIP-a optužuje još uvijek aktuelnog federalnog premijera Fadila Novalića da trguje uticajem i da se bavi ucjenama.

"Federalni premijer koristi svoju funkciju i vrši pritisak na delegate, nudi i obećava", rekao je Elmedin Konaković, predsjednik NIP-a.

I dok se u drugom entitetu lome politička koplja, Hrvati znaju sa kim će pregovarati iz Republike Srpske. U Mostaru, kažu, znaju da je SNSD ubjedljivi pobjednik i izbor srpskog naroda, dok se opozicija zabavila sama sa sobom.

"Jasnih izjava od SDS-a da su se povukli da idu u unutarstranačke izbore, nešto slično I sa PDP-om da to ne komentarišem. Mi smo se dogovorili sa SNSD-om najvjerovatnije idući ponedjeljak ovdje u Mostaru", rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Čović kaže da je još rano govoriti o raspodjeli resora u Savjetu ministara. Izvjesno je, dodaje, da će Hrvati, po rotaciji, tražiti mjesto predsjedavajućeg. Lider SNSD-a Milorad Dodik ranije je rekao da sa Čovićem ima dogovor da se te dvije stranke prate oko formiranja vlasti na BH nivou. 



Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)