Предсједавајућа Савјета министара

Кришто: Извјештај Европске комисије значајан подстицај свима у БиХ

  • Извор: АТВ
  • 08.11.2023. 17:12

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је да данашњи извјештај Европске комисије о БиХ за ову годину представља значајан искорак и подстицај свима у заједничким институцијама да наставе јаче, брже, боље и одговорније да испуњавању преостале обавезе и приоритете на путу ка чланству.

Криштова је на конференцији за новинаре захвалила Комисији на челу са предсједником Урсулом фон дер Лајен и свима унутар ЕУ који су одлучили да подрже препоруку БиХ за отварање преговора са ЕУ.

- Извјештај који смо преузели је садржајан и обиман и треба времена да га детаљно проучимо како бисмо видјели шта нас очекује у наредном периоду - прецизирала је Криштова.

На конференцији за новинаре након што јој је шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер уручио Извјештај Европске комисије, Криштова је истакла да је значајно да се документ базира на ономе што је Савјет министара, односно што су институције БиХ учиниле на европском путу и потребним реформама.

- У односу на претходне године остварен је значајан искорак на пољу еворпских реформи, посебно владавине права, функционисања демократских институција, усклађивања наших споњнополитичких ставова са ставовима ЕУ, борбе против корупције и криминала, као и јачању економске стабилносте и изградњиа функционалног друштва - навела је Криштова.

Она је изразила задовољство што је Европска комиија у оквиру извјештаја за БиХ данас усвојила нови план и пакет раста који је Фон дер Лајенова представила прошле седмице приликом посјете БиХ, а односе на значајно улагање ЕУ у БиХ.

Криштова је истакла да је задовољна што је напор Савјета министара препознат и додала је Извјештај подстицај за бољи и бржи рад ове институције у будућности.

Она је рекла да јој је драго јој да је Европска комисија цијенила све оно што је извршна власт БиХ урадила и да је сагледала БиХ у контексту цјелокупног геополитичког окружења.

- Овај напредак и овај извјештај који имамо резултат је добрих политика, односно политика договора, компромиса и консензуса. Стога се захваљујем лидерима политичких странака и представницима институција на овом искораку, јер БиХ као земља три констиутутивна народа и грађана који у њој живе, уставне структуре каква јесте једино тако може начинити искорак - нагласила је предсједавајућа Савјета минситара.

Криштова је позвала све лидере у БиХ да наставе радити како би се спровеле преостале европске реформе до краја године, посебно изборне чиме ће се растеретити односе унутар БиХ и послати порука да БиХ постаје стабилнија и има своју европску будућност.

Она је навела да од свих политичких представника и колега у Савјету министара очекује искорак по свим другим обавезама које су већином усаглашене од доношења закона о спречавању сукоба интереса, закона о спречавању прања новца и сузбијања терористичких активност, закона о судовима, одлуке о именовању ИПА кооридинатора, до одлуке о именовању комисије за склапање споразума са Фронтексом.

Криштова је поручила да ће и даље остати предана раду да се на принципима дијалога, консенсзуса и међусобног уважавања на добро свих у БиХ и испуњавању обавеза за отварање преговарачког процеса.

Предсједавајућа Савјета министара додала је да БиХ остаје снажно опредијељена за регионалне иницијативе и еворопски пут.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.