Након састанка са Столтенбергом:

Kришто: Сарадња са НАТО-ом прилика за унапређење безбједности и јачања одбрамбених капацитета

  • Извор: Анадолија
  • 20.11.2023. 10:42

Ми ћемо и даље у Босни и Херцеговини активно радити на постизању консензуса око свих питања када је у питању сурадња БиХ и НАТО-а, то је наша обвеза, а и све оно што имамо и чему тежимо јесте осигурање мира, стабилности, безбједности и просперитета у БиХ, а и у цијелој регији, изјавила је данас предсједавајућа Савјета министара БиХ Борјана Kришто.

Kришто је у понедјељак ујутро у Сарајеву дочекала је генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга који борави у посјети БиХ. Након састанка делегација БиХ и НАТО-а, Kришто и Столтенберг су одржали конференцију за медије на којој је Kришто истакла да је састанак био продуктиван и конструктиван, те да су разговарали о питањима од заједничког интереса за сарадњу БиХ и НАТО-а, а која су везана за стабилност и сигурност у БиХ и регији.

"Желим казати да сарадња са НАТО-ом нама пружа прилику за унапређење сигурности и јачања обрамбених капацитета кроз судјеловање у мировних мисијама гдје унапређујемо способност наших Оружаних снага. Истакнућу да управо ови елементи осигуравају да можемо ефикасно одговорити на све изазове, укључујући тероризам, организирани криминал и друге пријетње које постоје, не само у БиХ него и у читавом свијету", рекла је Kришто.

Пуцар за АТВ: Оптужница против Додика и Лукића напад на уставни поредак БиХ и Српске

Пуцар за АТВ: Оптужница против Додика и Лукића напад на уставни поредак БиХ и Српске

Нагласила је да сарадња води модернизацији институција и процеса у БиХ јер успостављање стандарда који су у складу са НАТО-ом захтијева провођење реформи, не само у војном него и у ширем друштвеном контексту.

"Желим нагласити да је БиХ земља која учествује у Акцијском плану за чланство у МАП-у, што заправо сигнализује да постоји политичка одлука од стране НАТО-а да БиХ може постати чланица НАТО-а и да партнерство и потенцијал да трансформира БиХ, да јој пружи прилику да се интегрира у европске структуре што је кључно за њену стабилност и просперитет саме земље", рекла је Kришто.

Нагласила је да су ово теме од изузетне важности за све у БиХ, те да би о томе говорили потребно је постићи политички консензус и поштовати Устав БиХ, уставну структуру и надлежности и кроз дијалог и међусобно уважавање доћи до ставова који су важни за БиХ кад је у питању сарадња са НАТО-ом.

Анђелковић: Вашингтон и запад газе 28 година Дејтонски споразум

Анђелковић: Вашингтон и запад газе 28 година Дејтонски споразум

Захвалила је Столтенбергу на одобреном пакету помоћи који су пружили институцијама и властима БиХ ради јачања одбрамбених капацитета.

"Ради се пројекту потпоре и подршке између 48 и 53 милиона еура, односи се на девет пројеката из области обрамбеног сектора и три пројекта из области сигурносног сектора. Ради се о томе да се пројекти могу имплементирати у наредних пет година", рекла је она.

Додала је да ће, уз све што НАТО пружа БиХ, наставити радити на побољшању сарадње што у овом случају подразумијева израду Програма реформи за 2023 јер је то нешто што обавезује БиХ и што је први задатак откако се конституисала Kомисија за сарадњу са НАТО-ом.

Пратите нас и путем Вибера