Predsjedavajuća Savjeta ministara

Krišto se zahvalila Mišelu na podršci BiH

  • Извор: РТРС
  • 28.08.2023. 19:11

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto razgovarala je danas, nakon održanog panela lidera "Zapadni Balkan: Proširenje" sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom o evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Krišto se zahvalila Mišelu i Evropskom savjetu na kontinuiranoj podršci BiH. Dodala je da je to dodatni podsticaj za ubrzanje reformskih procesa na putu ka članstvu u EU.

Naglasila je kako ispunjenje uslova iz Mišljenja Evropske komisije ostaje u fokusu rada Savjeta ministara u narednom periodu, te da su mnogi koraci u tom pravcu već učinjeni. Naglasila je važnost što bržeg otvaranja pregovaračkog procesa, a najkasnije do kraja 2023. godine, BiH sa EU.

Takođe, istakla je kako je u cilju stabilnosti i jačanja demokratije i vladavine prava u BiH nužno pristupiti ograničenoj promjeni Ustava BiH i cjelokupnog izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda kao i otkloniti diskriminacija prema drugim građanima BiH.

Radi toga je nužno izvršiti implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim nivoima kao i implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Na sastanku je razgovarano i o poduzetim koracima na reformi zakona.

Krišto je u skladu s tim istakla da je Savjet ministara BiH usvojio i uputilo Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje Zakon o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini u novom tekstu, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom Vijeću BiH.

Naglasila je kako je Prijedlog zakona o sudovima BiH, čije je usvajanje dogovoreno na političkom nivou, trenutno na usaglašavanju.

Izrazila je nadu da će navedeni zakoni biti usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime bi BiH učinila veliki iskorak ka EU. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.