Govor Svena Alkalaja

Kritike Šmitu "zatalasale" po Sarajevu

  • Izvor: ATV
  • 04.11.2022.19:30

Kritike Svena Alkalaja prema Kristijanu Šmitu samo produbljuju razdor između političkog Sarajeva i stranaca. Obraćanje ambasadora BiH u UN-u zapad je shvatio kao šamar njihovoj politici u BiH koju sprovode preko OHR-a. Amerikanci su se, izgleda, najviše uvrijedili pa je američka ambasada tražila izvinjenje. Dobili su odgovor.

“Ako mi bilo ko iz pomenute Ambasade konkretno kaže šta je to bilo neistinito ili lažno u mom izlaganju, spreman sam se javno izviniti kako građanima BiH, tako i samoj Ambasadi”, rekao je Sven Alkalaj, ambasador BiH u Savjetu bezbjednosti UN-a.

Alkalaj je u Njujorku optužio Kristjana Šmita da je preduzeo radnje suprotne Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, dovodeći je u stanje destabilizacije. Šmita je predstavio i kao hrvatskog igrača u BiH koji radi u interesu tog naroda a na štetu Bošnjaka. Mnogi su ocijenili da je govor pripremljen u kabinetu Željka Komšića koji je najglasnije kritikovao Šmita nakon što je namtnuo izmjene izbornog zakona. 

“To je zapravo jako dobro da su najvažniji politički funkcioneri u BiH, ali i predstavnici međunarodne zajednice shvatili da ono što radi Komšić kojeg ja doživljavam jednim političkim karcinomom zapravo vodi daljoj destabilizaciji prilika u BiH”, smatra analitičar Zoran Krešić. 

Da će Alkalaj govoriti ono što Komšić želi moglo je da se vidi i pred samu sjednicu u Njujorku kada su se u Ministarstvu spoljnih poslova BiH u Sarajevu upalili svi alarmi. Alkalaja su pokušali zaustaviti i tražili da se na sjednici, video linkom, obrati Bisera Turković, što je odbijeno. Njen stranački kolega, Šefik Džaferović, stidljivo je podržao kritike o Šmitru ali mu se nije dopalo što je to sve rečeno baš na sjednici Savjeta bezbjednosti. Takvi stavovi pokazuju da političko Sarajevo privatizuje funkcije, smatraju analitičari. Kada ponašanje stranaca nije po njihovoj mjeri, spremni su na proteste.

 “To je ono što smo od bošnjačke strane navikli dugi niz godina, a to je ono što se njima sviđa je prihvatljivo, ono što se ne sviđa je antidejtosnko, antidemokratsko i tako dalje”, istakao je politikolog Filip Matić.

I prozvani Kristjan Šmit se juče oglasio. Za njega je Alkalajev govor manipulacija i postizborna kampanja. Zanimljivo da sve probošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu mudro ćute, dok osluškuju kritike stranaca na račun Svena Alkalaja i Željka Komšića, iako su svi bili udruženi u javnim kritikama i organizovanju protesta zbog nametanja izmjene Izbornog zakona.