Predsjednii VSTS-a

Lagumdžija: Izbor Kajganića odlučen izrazitom većinom

  • Извор: СРНА
  • 20.10.2022. 15:15

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Halil Lagumdžija rekao je da je izbor Milenka Kajganića za novog glavnog tužioca BiH odlučen izrazitom većinom najviše pravosudne institucije.

Lagumdžija je naveo kako je za izbor Kajganića cijenjen njegov program rada, te da je raspravom, koja je uslijedila, Savjet izrazitom većinom odlučilo da obavlja tu funkciju.

Kajganić je za glavnog tužioca Tužilaštva BiH imenovan sa deset glasova za i tri uzdržana.

Na pitanje o referenci novoizabranog glavnog tužioca kao nekadašnjeg šefa Odjeljenja za ratne zločine, Lagumdžija je naveo kako to može biti referenca, ali da se ne može posmatrati pojednostavljeno.

"Mislim da je u prethodnom periodu kad je u pitanju procesuiranje ratnih zločina napravljena jedna greška jer je Tužilaštvo BiH neprofesionalno i mimo kriterijuma držalo manje složene spise da bi tužioci lakše došli do norme", rekao je Lagumdžija, navodeći kako se zbog toga Tužilaštvo nije bavilo većim predmetima.

On je naveo kako je u posljednje dvije do dvije i po godine taj proces na drugoj osnovi, veliki broj manje složenih predmeta je spušten na niži nivo, te dodao da misli da će se nastaviti sa takvim prijedlozima.

Na pitanje novinara da li je prekršen Poslovnik VSTS-a zbog prijedloga samo jednog kandidata za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Lagumdžija je odgovorio odrično, navodeći da se odredbama poslovnika ne zabranjuje ovakva situacija s obzirom na to da je u konkursnoj proceduri bilo više kandidata.

On je istakao da su se za izbor Kajganića poklopili mnogi parametri, da je prije tačno godinu dana bio imenovan za vršioca dužnosti glavnog tužioca, a prije toga je bio nekoliko godina šef Odjeljenja za ratne zločine i zamjenik glavnog tužioca.

Lagumdžija je naglasio da je Kajganićeva profesionalna karijera poznata i da je Savjet ocijenio njegov program rada. "Bila su određena pitanja i odgovori kandidata na ta pitanja i Savjet je njemu na kraju dao mandat u narednih šest godina", dodao je Lagumdžija.

U trci za poziciju glavnog tužioca bilo je sedam kandidata, među kojima je zamjenik glavnog tužioca Diana Kajmaković, čije ime se našlo u "Skaj" aplikaciji i protiv koje se vodi istraga. Osim Kajganića i Kajmakovićeve, u trci su bili još i Miroslav Janjić, Seid Marušić, Nermin Šehović, Ozrenka Nešković i Ćazim Serhatlić.

Kajganić je u oktobru 2021. godine imenovan na poziciju vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Ranije je bio rukovodilac Odjeljenja za ratne zločine i zamjenik tadašnjeg glavnog tužioca Gordane Tadić, koja je smijenjena sa ove pozicije zbog disciplinskih prekršaja.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.