Кабинет српског члана Предсједништва БиХ

"Лагумџија ризикује кривично-правну одговорност ако настави да игнорише налоге Цвијановићеве“

  • Извор: АТВ
  • 09.04.2024. 18:32

Кабинет српског члана Предсједништва БиХ обавијестио је представника БиХ при Сталној мисији УН у Њујорку Златка Лагумџију да је недавно писмо српског члана Предсједништва Жељке Цвијановић, поводом његовог једнострано иницираног подношења резолуције о Сребреници, није упућено посредством Сталне мисије Србије, већ Министарства иностраних послова у Савјету министара и Сталне мисије БиХ при УН.

"Будући да су наведене институције у прошлости већ имале праксу игнорисања директних налога српског члана Предсједништва БиХ, те узимајући у обзир значај теме која се адресира, Кабинет српског члана Предсједништва БиХ писмо је послао и директно, посредством електронске поште на назначене високе адресе. Мисија Републике Србије ни на који начин није била укључена у дистрибуцију наведеног документа и ваши лажни и неистинити наводи доприносе даљем усложњавању политичких односа у БиХ и изазивању нове регионалне кризе и нестабилности", указали су из Кабинета српског члана Предсједништва.

У писму Лагумџији напомињу да иако чланови Предсједништва БиХ, као јединог органа надлежног за дефинисање спољне политике, нису дужни да му образлажу своје поступке, куртоазно га обавјештавају да нису тачни наводи из његовог претходног мејла, односно мејла потписаног од његовог личног асистента, а којим невјешто правда непоступање по директном налогу.

Поводом одговора из Сталне мисије БиХ при УН а у којем тврде да је претходно писмо српског члана Предсједништва упућено генералном секретару УН и предсједнику Генералне скупштине "дистрибуисано посредством Сталне мисије Србије при УН", за шта су, како тврде, сазнали из медија, из Кабинета српског члана је поручено да чињеница да је писмо већ послато из Кабинета не ослобађа Мисију БиХ обавезе, те у име српског члана Предсједништва БиХ поново налажу да га у најскоријем року доставе и о томе информишу Кабинет.

"Такође, захтијевамо од Вас да ово писмо, као и будућа доставите једнако као што чините када је ријеч о писмима бошњачког члана Предсједнишва БиХ Дениса Бећировића. Упозоравамо да Ваша досадашња пракса приликом просљеђивања писама у оквиру УН показује неједнак третман што за собом свакако повлачи одређене посљедице.

Ваше наводе да је 'поступање Сталне мисије БиХ при УН у овом случају непотребно и само додатно брукање земље' (што је цитат из вашег мејла) сматрамо најблаже речено недопустивим, те Вам налажемо да се побринете да у будућој комуникацији са Кабинетом српског члана Предсједништва БиХ ваши сарадници користе примјеренији рјечник и не служе се лажима и подметањима", наглашава се у одговору Лагумџији.

Из Кабинета српског члана Предсједништва понављају захтјев да Стална мисија БиХ при УН писмо српског члана Предсједништва БиХ хитно достави на назначене адресе, дакле, генералном секретару УН, предсједнику Генералне скупштине УН, те свим шефовима мисија/сталним представницима држава чланица УН.

"Користимо прилику да Вам скренемо пажњу да уколико поново не поступите према налогу члана Предсједништва БиХ директно кршите одредбе Устава БиХ, Кривичног закона и Закона о министарствима и другим органима управе БиХ, што ће за собом повући и кривично-правну одговорност.

Будући да ово није први пут да самоиницијативним поступцима урушавате уставни поредак и законодавство које на нивоу БиХ регулише међународне односе, исто би представљало понављање дјела које подлијеже кривичном гоњењу", наглашено је у одговору из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.