Predsjednik VSTS-a

Lagumdžija: Zakon o VSTS-u nije prihvatljiv u ovoj formi

  • Извор: АТВ
  • 06.09.2023. 13:48

Potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Biljana Simeunović danas je podnijela ostavku na ovu funkciju.

Simeunovićeva, koja je iz reda srpskog naroda, dostavila je pismenu ostavku na sjednici VSTS-a, koja je jutros održana u Sarajevu.

O svemu se oglasio i Halil Lagumdžija, predsjednik VSTS-a.

"U kratkom razgovoru molio sam se je da to pitanje odloži, ako ima snage. Ona je rekla da želi ostati pri tome", kazao je Lagumdžija.

O prijedlogu Zakona o VSTS-u koji je danas usvojen, Lagumdžija je kazao kako je VSTS napisao prijedlog zakona i dostavilo ga Savjetu ministara, ali da su se iz nekog razloga desile izmjene.

"Ovaj Savjet, je u saradnji sa partnerima napisao prijedlog zakona o VSTS-u, dostavio Savjetu ministara i Ministarstvu pravde kao formalnim predlagačima. U tome su svi principi Međunarodne zajednice u potpunosti ugrađeni u odredbe. Sve je usaglašeno. Odjednom, ne znam iz kojih razloga, pravi se zahvat na Savjetu ministara, izmjene koje odudaraju od onog što je bilo usaglašeno i sa Venecijanskom komisijom i međunarodnim partnerima. Mi tu vijest dobijamo, ne od Savjeta ministara, nego od naših partnera", kazao je Lagumdžija.

Naveo da su na raspravi u Mostaru u maju doneseni zaključci u kojima je navedeno da su izmjene neprihvatljive i traženo da se prijedlog vrati na usaglašenu verziju koju je izradio VSTS.

Kao sporne tačke naveo je to što je sužen broj osoba za sukob interesa, gdje bi se članovi Savjeta trebali izuzimati, kao i odredba o dostavljanju podataka na traženje Odbora za integritet.

"Ovdje je postavka u skladu sa entitetskim propisima gdje mogu postojati brane i upućivanje na zaključivanje sporazuma. Ja za nešto tako nisam. Određenom broju članova Savjeta, bilo je sporno moje obraćanje prema međunarodnim partnerima i oba doma Parlamenta BiH", kazao je Lagumdžija.

On naglašava da nije za prijedlog koji se nalazi u proceduri i koji je danas usvojen, nego za usaglašeni prijedlog koji je dostavljen ispred VSTS-a.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)