"Није високи представник"

Лакета: Шмит у БиХ ушао као дипломата Њемачке, а не УН-а!

  • Извор: СРНА
  • 07.11.2023. 14:35

Kристијан Шмит је гранични прелаз при уласку у БиХ прешао као посланик, односно као дипломата Њемачке, а не као дипломата УН, а својим неовлаштеним активностима доводи до урушавања уставног поретка БиХ, рекао директор Службе за послове са странцима Жарко Лакета.

"Пошто сви сматрају да се могу понашати мимо закона, сваки представник Републике Српске у институцијама БиХ ће по закону штитити интересе Републике Српске и предсједника Милорада Додика", рекао је Лакета.

Стевандић: Шмит је проблематичан човјек са задатком да отме имовину Српској

Стевандић: Шмит је проблематичан човјек са задатком да отме имовину Српској

Он је појаснио да Шмит није именован адекватном резолуцијом УН и да самим тим није високи представник, саопштено је из Службе за послове са странцима.

Лакета је подсјетио да је у Резолуцији наведено да стране захтијевају постављање високог представника, који ће бити именован у складу са релевантним резолуцијама Савјета безбједности УН.

"Дон Кихот и имовина": Ко о чему, туриста Шмит о Српској и Додику!

Он је додао да законе у БиХ доноси Парламентарна скупштина БиХ, Народна скупштина Републике Српске као и Парламент Федерације БиХ.

"Нећемо дозволити класичну замјену теза, није добро да се и ми, представници из Републике Српске, не будемо понашали по закону јер тренутно смо једини који штите Дејтонски мировни споразум", поручио је Лакета.

Пратите нас и путем Вибера