Pozvani su na sastanak

Lideri najvećih stranaka iz BiH u srijedu u Briselu

  • Извор: АТВ
  • 04.07.2022. 19:02

Lideri najvećih partija u BiH putuju u Brisel. Pozvani su na sastanak kod evropskog komesara za proširenje. Međutim Bakir Izetbegović neće na sastanak na kome će biti Milorad Dodik i Dragan Čović. On će nasamo sa Oliverom Varheljijem. Na stolu će se naći ponovo 14 prioriteta koji su postavljeni pred BiH. Međutim pred sam sastanak niko nije previše optimističan. Lider SNSD-a kaže Evropska unija bila je nepravedna prema BiH, uslove koji su postavili i sami su znali da ih je teško ispuniti. Istovremeno ne rjašavaju, pitanja za koja su u BiH zainteresovani.

"Ovih 14 prioriteta na nekoliko njih nema saglasnosti dugoročno gledano ne može da postavi tako nešto s druge strane vidimo da su to oni koji dodatno centralizuju BiH, a ne rješavaju pitanja koja smo mi zainteresovni kao visoki predstavnik ili Ustavni sud i pitanje stranaca", rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Za predsjednika SDA lideri partija ne predstavljau narode iz BiH, zato neće na sastanak na kome su Čović i Dodik. Po njemu bi na sastank trebalo bh Predsjedništvo plus dva kolegija parlamenta BiH jer bi zakoni o kojima bi trebalo da bude riječi morali proći parlament. Bakir Izetbegović kaže da je Varhelji pogriješio format sastanka.

"Da li je to uradio namjerno ili slučajno, ja ne znam. Vjerovatno je mislio da smo mi ‘key player’, glavni igrači, da kada dogovori s nama trojicom to je to. Napravio je jedan gaf koji nije trebao uraditi i ja sam odbio,j a neću gdje su Čovič i Dodik jer ne želim da se BiH svodi na dogovor tri lidera", rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

To što nije pozvan na sasanak najviše je zaboljelo Željka Komšića. Varheljiju je predlagao da liderima umjesto sastanaka uvede sankcije. 

"Jasno je da Varhelji i Evropska komisija ne namjeravaju preduzeti ništa kako bi sankcionisali Dodika i Dragana Čovića koji blokiraju reformske zakone, međutim stvari su otišle toliko daleko da Dodik sam priznaje da će se usprotiviti reformama, a takav stav mu je omogućila upravo servilna politika Evropske komisije na čelu sa Varheljijem", rekao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Sastanak u Briselu  trebalo bi da  biti održan u srijedu, 6. jula. A tiče se nastavka pregovora o evropskom putu BiH.




  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.