Član HDZ-a

Lidija Bradara novi predsjednik FBiH

  • Извор: АТВ
  • 28.02.2023. 19:19

Lidija Bradara iz HDZ-a izabrana je, na današnjoj vanrednoj sjednici Parlamenta Federacije BiH, za predsjednika Federacije, a potpredsjednici ovog entiteta su Refik Lendo iz SDA i Igor Stojanović iz SDP-a.

"Ovo jeste zahtjevna i časna pozicija. Ja ću opravdati povjerenje koje mi je dato. BiH je, kao što znate, složena zemlja, komplikovana u svakom pogledu, ali ja vjerujem da uz saradnju, uz razgovore i ono što smo mi ovih dana pokušali napraviti je da što prije krenemo u uspostavljanje vlasti i završimo izborni proces", kaže Lidija Bradara, predsjednik FBiH.

Naredni korak na rukovodstvu je da predloži Vladu FBiH, koju će morati potvrditi oba doma federalnog Parlamenta. Kako su i ranije najavljivali iz SDA, neće podržati Vladu bez ove stranke, a prema proceduri, sva tri člana rukovodstva zajedno predlažu Vladu Federacije.

"Od danas trebamo raditi kao tim, u interesu Federacije i njenih građana", istakao je Refik Lendo, potpredsjednik FBiH.

“Ja ću istrajavati na toj demokratskoj koaliciji koja ima nadpolovičnu većinu. Nadam se da ćemo doći do rješenja i nakon osam godina Vlade Fadila Novalića, dobiti novu Vladu", naveo je Igor Stojanović, potpredsjednik FBiH.

Stranka demokratske akcije je tražila prekid sjednice, navodeći da nisu dobili materijal za sjednicu, niti izjašnjenje sa potpisom tri kandidata, koje su morali dobiti po Ustavu Federacije.

Bradaru je nakon pojedinačnog izjašnjavanja, biralo 58, od ukupno 94 poslanika, dok je 35 bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.


Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.