Savez Srba iz regiona

Linta: Katolička crkva pljunula u lice žrtvama genocida u NDH

  • 16.05.2020. 19:39

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocijenio je da je Katolička crkva u Hrvatskoj i u BiH služenjem mise u Sarajevu za ustaške zločince još jednom pljunula u lice srpskim i drugim žrtvama genocida počinjenog u NDH.

Katolička crkva u Hrvatskoj i BiH nikad nije suštinski priznala aktivno učešće u genocidu nad Srbima u NDH i nikad se nije izvinila i zatražila oproštaj za grijehe i zločine koje je počinila nad srpskim narodom, naveo je Linta.

To jasno znači, dodaje je, da za sve hrvatske biskupe, poslije 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata, NDH nije bila genocidna i zločinačka država već prava i istinska država hrvatskog naroda, a da ustaški zlikovci nisu bili ljudski šljam i zlo već istinski borci i žrtve za hrvatsku slobodu.

On je podsjetio na odnos Katoličke crkve prema NDH tokom Drugog svjetskog rata, kada su se svi biskupi na čelu sa nadbiskupom Alojzijem Stepincem, stavili na stranu ustaškog režima i aktivno pomagali ustašama u preuzimanju i održavanju vlasti.

"Veliki broj katoličkih sveštenika, oganizacija i štampe pomagao je i aktivno sarađivao sa ustaškim režimom. Postavši glavni oslonac ustaškog režima, biskupi, na čelu sa Stepincem, snose ogromnu odgovornost za počinjeni genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima", poručio je Linta.

Prema njegovim riječima, biskupi na čelu sa Stepincem prilikom masovnih pokolja i pokršavanja Srba biskupi nikad nisu javno ustali u odbranu žrtava već su kroz brojne javne izjave podržavali i branili zločinačku NDH.

"Biskupi su budućnost katolicizma i crkve vezivali za opstanak NDH i smatrali da je genocidna NDH država koju je sam bog dao hrvatskom narodu", dodao je Linta.

Linta je napomenuo da se Katolička crkva nikada nije odrekla visokog ustaškog ordena za zasluge "Velered sa zvijezdom", kojim je poglavnik Ante Pavelić krajem 1944. godine odlikovao nadbiskupa Alojzije Stepinca "jer bi se onda morala odreći i njega samog, što djeluje nemoguće".

"Zbog toga zločin genocida nad našim narodom u NDH ne može i neće ni oprostiti ni zaboraviti", zaključio je Linta. 

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.