Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe

Linta: Srbi u Federaciji BiH statistička greška i nalaze se pred izumiranjem

  • 29.04.2019. 18:44

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocijenio je da su Srbi u Federaciji BiH /FBiH/ odavno postali statistička greška i da se bukvalno nalaze pred izumiranjem.

Linta u saopštenju podsjeća da je u FBiH prije rata živjelo oko 600.000 Srba ili 22 odsto, dok ih u tom entitetu, prema popisu stanovništva iz 2013. godine, živi 56.000 ili svega 2,5 odsto. 

"Preostali Srbi u FBiH se bukvalno nalaze pred izumiranjem, što potvrđuje procjena pojedinih udruženja da ih u ovom entitetu nema ni 40.000 i njihov broj se smanjuje iz dana u dan", naveo je Linta. 

S druge strane, kaže Linta, u Republiku Srpsku se vratilo više od trećine Bošnjaka od predratnog broja, a prema popisu stanovništva iz 2013. godine udio Bošnjaka u ukupnoj populaciji Srpske je oko 14 odsto. 

Linta navodi da ovi podaci najbolje demantuju lažnu priču bošnjačkih političara o masovnom progonu njihovog naroda, te dodaje da činjenice jasno pokazuju da je srpski narod doživio najveće etničko čišćenje u BiH. 

On smatra da Srbija u razgovoru sa zvaničnim Sarajevom treba da pokrene pitanje tragičnog položaja preostalih Srba u FBiH i protjeranih Srba iz ovog entiteta. 

Prema njegovom mišljenju, cilj razgovora bio bi da se suštinski popravi položaj preostalih Srba kada je riječ o zapošljavanju u institucijama BiH i javnom sektoru, upotrebi srpskog jezika i pisma, finansijskoj podršci srpskim organizacijama i udruženjima. 

On je dodao da je cilj i izmjena diskriminatorskog zakona koji se odnosi na upis imovine u zemljišne knjige, vraćanje otete i uzurpirane imovine, obnovu porušenih srpskih kuća i sela i drugo. 

Linta smatra da Srbija treba da insistira da svi, uključujući protjerane Srbe, imaju pravo na povratak i da je to jasno definisano Aneksom 7 Dejtonskog sporazuma.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм