Упозорили Владу

Љекари у ФБиХ најављују штрајк

  • Извор: СРНА
  • 10.10.2023. 18:29

Савез струковних синдиката доктора медицине и стоматологије ФБиХ упозорио је федералну владу да ће, уколико до 17. октобра не добије одговор на захтјеве упућене прије више од 40 дана, љекари широм Федерације донијети одлуку о датуму штрајка упозорења.

Из Синдиката указују да је на Влади ФБиХ да направи корак, да то заустави и покаже да брине једнако и о становништву у малим, као и у великим кантонима.

Прије четири мјесеца Влади ФБиХ Синдикат је предао иницијативу за уједначавање права доктора, преносе федерални медији.

"До данас смо са премијером Владе ФБиХ Нермином Никшићем и федералним министром здравства Недиљком Римцем имали један састанак на којем смо их упознали о томе колике су разлике у правима доктора у појединим кантонима и о проблему одласка доктора из малих кантона", истакли су из Савеза и напоменули да је од тада прошло 40 дана и да још нема одговора од федералне Владе.

Из Савеза наводе да Посавски кантон данас нема ниједног кардиолога, има једног анестезиолога, Кантон 10 има два анестезиолога, а ситуација није боља ни са другим гранама медицине.

"Становништво здравствену заштиту треба 24 часа дневно, а нажалост овај број доктора то не може пружити. У Кантону Сарајево доктор има за 50 одсто већу плату него доктор у Орашју, који мотив тиме дајемо љекарима да остану у малим срединама?", упитали су из овог синдиката.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: