Sanja Vulić

"Mahmuljin nije pobjegao, već su ga pustili"

  • Извор: СРНА
  • 04.06.2023. 14:20

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin nije pobjegao u Tursku od izvršenja kazne, nego da su ga pustili oni koji su trebali da ga pozovu na odgovornost.

- Oni su njega svjesno i namjerno deportovali, jer ovo naše baksuzno pravosuđe ne dozvoljava da se odgovora kada je u pitanju zločin nad Srbima, za njih su Srbi jedino "genocidaši". To je velika nepravda i ukoliko nema te zakonske pravde, doći će kad-tad Božija -  dodala je Vulićeva.

S obzirom da je Sud BiH zatražio od Turske izručenje Mahmuljina, Vulićeva kaže da ostaje samo nada da će biti isporučen, ali da je svima jasno da on nije pobjegao nego da je svjesno, namjerno i ciljano otišao uz pomoć onih koji su trebali da ga pozovu na odgovornost.

- Ovo je još jedan od dokaza i poruka nama Srbima zašto moramo uvijek biti okupljeni i zajedno, da se ne smijemo dijeliti ni na političke partije, ni na bilo šta, jer nas je jako malo, a imamo velikog neprijatelja od stranih sila koje žele ovdje islamsku BiH i na taj način pomažu takvima poput Mahmuljina - dodala je Vulićeva.

Sud BiH zatražio je od Turske izručenje Sakiba Mahmuljina, nakon što se nije javio na izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad ratnim zarobljenicima i srpskim stanovništvom u Vozući i Zavidovićima 1995. godine.

Sud je 28. novembra 2022. izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice, a Mahmuljin se do danas nije javio na izdržavanje kazne zatvora.

Krajem aprila 2022. godine Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima.


Тагови: