Delegat Doma naroda

Majkić o privremenom ukidanju akciza: Sve što se uradi treba biti plod analize

  • Извор: АТВ
  • 15.03.2022. 20:22

Dušanka Majkić, delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, gostovala je u Temi dana ATV-a gdje je pričala o Zakonu o privremenom ukidanju akciza, koji je sutra na dnevnom redu ovog doma.

Kako je rekla, na sjednici Doma naroda BiH biće široka rasprava o onome što je trebalo biti rečeno na Predstavničkom domu, a nije. Kako kaže, niko ne spori da na temu privremenog ukidanja akciza treba nešto uraditi, ali ono što se uradi treba biti plod analize.

„Prvo će se pričati o proceduri, da li ovakav zakon treba da ide po hitnoj proceduri, to znači da ne možete ništa izmijeniniti, a to znači da ne možete izmijeniti ni rok primjene zakona. U zakonu stoji da, ukoliko se ukaže potreba da se taj zakon primjenjuje duže od šest mjeseci, Savjet ministara će produžiti rok za tri mjeseca što je nonsens. Ne može zakonodavne aktivnosti vršiti Savjet minsitara nego Parlamentarna skupština“, rekla je Majkićeva za ATV.

Ona je objasnila da je za primjenu zakona o ukidanju akciza na period od šest mjeseci potrebno najmanje 30 dana, a izmjene Zakona o PDV-u, koje su takođe usvojene u Predstavničkom domu, potrebno je šest mejseci. O svim tim stvarima će sutra delegati Doma naroda morati da progovore, smatra Majkićeva.

„Ne vjerujem da će sutra proći procedura jer treba odgovoriti na sva pitanja, predlagač ispred Predstavničkog doma će morati doći da odgovori na neka od pitanja, na osnovu čega bi bila usvojena procedura, a time i zakon“, objašnjava Majkićeva.

U okolnostoma u kojima BiH nema usvojen budžet za 2022. godinu kao ni utvrđen trogodišnji fiskalni okvir 2022-2024. donositi zakon bez ijedne analitičke stavke nameće pitanja šta će to donijeti, kakve posljedice može imati, hoćemo li ostati bez socijalnih davanja.

Govoreći o izmjenama Zakona o PDV-u u Predstavničkom domu, koje su predložili predstavnici opozicije iz Republike Srpske, Majkićeva je navela da je to predizborna kampanja koja je počela.

„Političke partije opozicije svaki put pred izbore se utrkuju koja će prije predložiti izmjene Zakona o PDV-u zato i u okviru Zakona o indirektnom oporezivanju postoji Upravni odbor koji je nadležan da sudi o tome, jer svako bi htio da sebi prigrabi ono što bi mu moglo poslužiti za izbor. O tome takođe treba analitčki razmišljati. Velike su to promjene, pitanje je da li je predviđen dovoljan  rok da bi se one mogle sprovesti“, rekla je Majkićeva.

Sramotna zabrana ulaska profesoru Koviću

Govoreći o zabrani ulaska profesoru Milošu Koviću u BiH, Majkićeva je rekla da je to sramotno. U tom svjetlu, Majkićeva je podsjetila da u BiH postoji Interpolova lista ljudi koji su ocijenjeni kao opasnost po bezbejdnost BiH, i da se njima ne zabranjuje ulazak. 

„Neko je tražio da direkto OBA zabrani ulazak jednom sjajnom profesoru Koviću koja je do sada nebrojano puta pokazao koliko je njegovo znanje i koliko su izvanredna njegova predavanja na koje odlza i oni koji nisu njegovi studenti. Sramotno je to što se dogodilo“, navela je Majkićeva za ATV.

Još je gore pitanje, smatra Majkićeva, da li će FBiH tako rješavati sve one koji joj ne budu po volji, sve one koji znaju dobro svoj posao i naročito sve one koji dobro poznaju istoriju srpskog naroda. Ona kaže da se na sve načine treba boriti protiv toga i dodaje da je sramotno da međunarodna zajednica na to ćuti.

Kompletno gostovanje Dušanke Majkić u Temi dana možete pogledati u video-prilogu.


  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија