Dušanka Majkić

"Zaključci Narodne skupštine iznad su svakog poslanika i delegata"

  • Извор: СРНА
  • 23.08.2022. 13:26

Delegat u Klubu Srba u Domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas da je amandmanima na izmjene i dopune zakona o PDV-u, odnosno zakona o akizama, samo sprovela u praksi zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

- Narodna skupština Srpske je zaključcima koji su objavljeni 30. marta u Službenom glasniku naložila poslanicima i delegatima iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH kako da se ponašaju kada su u pitanju ova dva zakona. To nije ponašanje kako ko hoće, nego onako kako nam je naloženo - rekla je Majkićeva novinarima u Sarajevu.

Ona je podsjetila da je danas Parlamentarna skupština, odnosno komisija formirana od predstavnika oba doma, usaglasila tekst dopuna Zakona o PDV-u, u koji su ugrađeni i amandmani koje je ona predložila.

Osvrćući se na najavu iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH da je za primjenu diferencirane stope PDV-a koja se uvodi usaglašenim dopunama zakona potrebno tri do šest mjeseci priprema, Majkićeva je istakla da je zakon predložen mimo UO UIO, koji ima isključivo pravo za promjene PDV-a.

- Predstavnički dom iskočio je iz toga - rekla je Majkićeva i dodala da ona u slučaju ovog zakona nije iznosila svoj privatni, nego stav institucija Srpske.

Kada je u pitanju predloženo ukidanje akciza na gorivo na šest mjeseci, uz mogućnost da Savjet ministara to produži za tri mjeseca, Majkićeva je upozorila da Savjet ministara nema pravo na to jer nije zakonodavac.

- To je nezakonit zakon, njime se pravi haos - rekla je Majkićeva i zaključila da su oba zakona – o uvođenju diferencirane stope PDV-a i ukidanju akciza na gorivo populistička i predložena u predizborne svrhe.

Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH usaglasila je danas tekst Zakona o dopunama Zakona o PDV-u u koji su ugrađeni amandmani Majkićeve.

Prema usaglašenom Zakonu, u BiH se uvodi diferencirana stopa PDV-a od nula odsto na osnovne životne namirice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 odsto na luksuznu robu, dok se na ostale proizvode i usluge primjenjuje dosadašnja jedinstvena stopa PDV-a od 17 odsto.

Prema usaglašenim dopunama Zakona, UIO je zadužena da precizira na koju će se robu primjenjivati ove stope PDV-a, čija je primjena vremenski ograničena do 31. decembra.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda danas nije podržala amandman Majkićeve na predloženo ukidanje akciza na gorivo, a kojim je ona tražila da se primjena ovih mjera ograniči na 30 dana.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.