Institut za nestala lica 

Mandat Nadzornog odbora istekao prije osam godina 

  • 17.08.2018. 15:02

Institut za nestala lica BiH treba urgentno da obavijesti nadležne organe za imenovanje Nadzornog odbora, jer je mandat ovog tijela istekao u decembru 2010. godine, navodi se u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Preporučuje se i da se navedu i rizici sa kojima se Institut suočava zbog trenutnog statusa Nadzornog odbora. 

Revizori su, takođe, preporučili da je prema Savjetu ministara potrebno inicirati rješavanje statusa privremenog Upravnog odbora Instituta, uz navođenje posljedica koje može proizvesti njegovo postojeće stanje. 

U izvještaju se navodi da su i dalje prisutne slabosti kod popisa obaveza Instituta, te da je među nerealizovanim preporukama i to što nisu uspostavljene odgovarajuće evidencije o korištenju službenih vozila. 

Revizori navode da nisu ažurirana interna akta kojima se regulišu prava zaposlenih, a nisu ni preduzimane aktivnosti na usaglašavanju Pravilnika o unutarnjoj organizaciji u skladu sa odlukama Savjeta ministara. 

"I dalje su prisutne slabosti sistema unutrašnjih kontrola u vezi sa putnim troškovima i nepreciznim definisanjem relacije službenog putovanja za koju se priznaju naknade za troškove prevoza", ističe se u izvještaju. 

Revizori su uočili i slabosti sistema izvještavanja u dijelu realizovanja troškova za usluge mobilnih i fiksnih telefona koji još nisu otklonjene, te da nisu uspostavljene evidencije potrošnje materijala po vrijednosti i količini u vezi sa realizovanjem zaključenih ugovora. 

"Ne izražavajući rezervu na mišljenje o usklađenosti, skrećemo pažnju na slabosti procesa uspostavljanja sveobuhvatnog sistema finansijskog upravljanja i kontrole, a uočeni su i nedostaci i slabosti u procesu javnih nabavki", navodi se u izvještaju.