Милорад Додик

Марфијева прича о уставности и легитимитету - циркуска представа

  • Извор: СРНА
  • 14.01.2024. 13:44

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је све што је неуставно и антидејтонско у БиХ наметнуо дио међународне заједнице на челу са америчким амбасадором, те да је прича Мајкла Марфија о уставности и легитимитету у БиХ циркуска представа за доконе.

”Драго ми је што је искрен у дијелу када говори о санкционисању оних који неће да се повинују његовим захтјевима, па смо тако, између осталог, сазнали да Република Српска има проблеме с интернетом због акција Мајкла Марфија. Штета што није одговорио и на дилему да ли он стоји иза скорашњих хакерских напада на институције Српске", рекао је Додик. 

Предсједник Српске је истакао да је све што Марфи ради овдје директно уперено против интереса Републике Српске, што амерички амбасадор и не крије, као што не може сакрити озлојеђеност чињеницом да је на изборима убједљиво изабран вољом грађана Републике Српске. 

Додик је подсјетио да у Уставу пише да се предсједник Републике Српске бира на директним изборима од пунољених бирача и да је он тако и биран. 

"Међутим, Анекс 10 Дејтонског мировног споразума прописује да се високи представник у БиХ бира на приједлог страна у Савјету безбједности УН. Можда Марфи може да излобира и изјаве у Стејт департменту против мене, чак и орден од свог предсједника, али не може да излобира одлуку Савјета безбједности УН по питању свог пулена Кристијана Шмита", рекао је Додик. 

Предсједник Српске је истакао да отуда и свакодневни напори Марфија да докаже недоказиво. 

"Марфи каже да грађани БиХ очекују да се установи кривична одговорност за обиљежавање Дана Републике. Грађани Републике Српске су тај дан славили у својим домовима и на улицама Српске, да ли у те грађане о којима Марфи говори он рачуна и оне што су славили?", упитао је Додик. 

Што се тиче обиљежавања 9. јануара као Дана Републике, Додик је поручио Марфију да ће се то наставити док је народа Републике Српске. 

"Искористио бих ову прилику да му захвалим што се потрудио да прелетима преко неба Републике Српске америчка авијација увелича прославу 9. јануара", рекао је Додик. 

Марфи је изјавио за федералне медије да је "прослава Дан Републике неуставна", да је "пуно људи који се питају у вези са легитимношћу исхода избора за предсједника Републике Српске", те да је "иронично да Додик воли да говори о легитимности Шмита која је врло јасна".

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.