Poslanik SNSD-a

Mazalica: Eskobar da pokaže brigu za Dejtonskim sporazumom onda kada je on zaista ugrožen

  • Извор: СРНА
  • 28.08.2023. 16:10

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica istakao je da je lijepo čuti da je specijalni američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar posvećen očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali bilo bi dobro da tu brigu pokaže onda kad je on stvarno ugrožen.

"Ako Republika Srpska brani svoju ustavnu nadležnost u pogledu imovine, administracija SAD nas kritikuje iako niko od njih nije u stanju da tu nadležnost pronađe u Ustavu BiH, kao ni one u vezi sa Sudom, Tužilaštvom i drugim institucijama", rekao je Mazalica za Srnu reagujući na objavu Ambasade SAD na društvenoj mreži "Iks" da Eskobarova posjeta BiH naglašava, kako kažu, trajnu podršku SAD teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH i njenom evroatlantskom putu.

Mazalica je ukazao da je najnovija presuda Suda za ljudska prava u Strazburu direktan udar na Dejtonski sporazum, da direktniji ne može biti.

Međutim, dodao je on, individualizam je preuzeo primat u odnosu na kolektivne interese, prvo kroz pogrešnu i štetnu presudu u slučaju "Sejdić-Finci", a sada i kroz presudu u slučaju "Kovačević".

Čović: Hrvatski narod će birati svoje legitimne predstavnike

Čović: Hrvatski narod će birati svoje legitimne predstavnike

"Nečija želja, motiv i nemogućnost da se kandiduje za neku funkciju ili da izabere nekoga na tu funkciju, postala je važnija od sporazuma koji je zaustavio rat, a riječ je o Predsjedništvu BiH, organu koji je najvažniji na zajedničkom nivou", rekao je Mazalica.

On je podsjetio i na izdvojeno mišljenja sudije Đovanija Bonela u slučaju "Sejdić-Finci", a iste riječi mogu se iskoristiti i danas: "Sud je naložio tuženoj strani da odbaci Dejtonski mirovni sporazum, samelje ga i onda počne tražiti neko novo rješenje. Ja, sa svoje strane, sumnjam da bilo koja država treba da bude dovedena u pravnu ili etičku obavezu da sabotira sistem koji je očuvao njeno demokratsko postojanje".

"Kao i u slučaju 'Sejdić-Finci', kada je advokat koji je njih dvojicu zastupao bio pravni savjetnik člana Predsjedništva Harisa Silajdžića, sada je to savjetnik člana Predsjedništva Željka Komšića. Indikativno je da razgradnja Dejtonskog sporazuma dolazi iz samog vrha države, a to bi Sud u Strazburu, ali i administracija SAD trebali prepoznati", istakao je Mazalica.

Kad se sve sabere i oduzme, rekao je Mazalica, Eskobar bi prvo trebao da se obračuna sa Komšićem i njegovim savjetnikom, a onda da se kod Evropljana zauzme da se dalji evropski put BiH ne uslovljava besmislenim presudama Suda koji je izgubio kompas i uzeo sebi za pravo da, kako kaže Bonelo, "samelje" Dejtonski sporazum i sabotira sistem koji je zaustavio rat i omogućio demokratsko postojanje BiH. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.