Посланик у Народној скупштини

Мазалица: Можда је Дино за ЕУ, али Елмедин се залаже да остану ОХР и стране судије

  • 13.11.2023. 08:44

Елмедин Kонаковић треба да се јасно опредијели да ли је за отварање преговора и даље приступање БиХ Европској унији, а не да се надобудним критиковањем Милорада Додика лажно приказује европејцем, изјавио је посланик у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.

"Прије пар дана могли смо га чути да није спреман да види леђа ОХР-у и страним судијама у Уставном суду БиХ, а што је неспојиво не само са даљим кретањем БиХ према ЕУ, већ уопште са карактером БиХ као независне и суверене земље. Истина је заправо да босанско-херцеговачки муслимани, тј. Бошњаци, никад нису били заинтересовани за ЕУ, осим ако то кретање њима није омогућавало стварање унитарне и централизоване БиХ у којој би доминирали у односу на Србе и Хрвате", истакао је Мазалица за Срну, коментаришући изјаву Kонаковића да предсједник Српске Милорад Додик зауставља процесе европских интеграција који би олакшали живот људима у Српској.

Мазалица је рекао да њихове политичке елите никад нису биле заинтересоване за истинске реформе које омогућавају усклађивање политичког и правног система БиХ са ЕУ, те усвајање свих правних, политичких и демократских стандарда Уније.

За стварни посао европских интеграција, нагласио је Мазалица, бошњачке политичке елите се никад нису хтјеле ознојити, али су зато увијек опструисале заживљавање механизма координације.

"И сада слушамо Дину, који је иначе дипломирао на Факултету спорта и тјелесног одгоја у Сарајеву на Одсјеку за менаџмент у спорту, како Додику држи предавање о економији, и каква је спољнотрговинска размјена БиХ са неким земљама ЕУ. Међутим, ниједан од 14 приоритета се не бави питањима спољне трговине, али има један који се бави одласком страних судија из Уставног суда БиХ. И тај услов Елмедин није спреман прихватити", рекао је Мазалица.

Он је појаснио да Милорад Додик никад није оспорио економске везе и размјену са ЕУ, које иначе не зависе ни од Дине, ни од Елмедина, а ни од тјелесног одгоја и спортског менаџмента, али јесте критиковао досљедност и искреност њених званичника према БиХ.

"Kао министар иностраних послова, Дино би требао да се потруди да БиХ у реду за Европску унију буде барем испред ратом захваћене и политички и економски девастиране Украјине. Али кад Додик упути разумне критике Европској унији, па ево и као човјек који је урадио пуно на томе да се поједини услови испуне, критикује га и држи му предавања Елмедин, али не из тјелесног одгоја и менаџмента у спорту, што би се дало очекивати, већ гле чуда - из економије", истакао је Мазалица.

Он је поручио министру Kонаковићу да престане да држи предавања и да се опредијели који Kонаковић ради за БиХ, а који за своју котлину - Дино или Елмедин. 

Пратите нас и путем Вибера