Poslanik SNSD-a

Mazalica: Sarajevo nema širinu da bude glavni grad svim građanima

  • Извор: СРНА
  • 31.08.2023. 14:14

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je Srni da je poziv predsjednika Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđa Radanovića Srbima da sutra dođu na entitetsku liniju razgraničenja u svojim lokalnim zajednicama način da se simbolično pokaže da je za Srbe to jedino mjesto sa kojeg mogu da izraze stav, jer do te linije mogu, a od nje im je zabranjeno.

"Na sve kritike da mi dijelimo BiH najbolje su odgovorili iz Sarajeva, dakle oni su je podijelili. Ako glavni grad i zajedničke institucije ne pripadaju svima, onda nema ni BiH", ocijenio je Mazalica, komentarišući odluku MUP-a Sarajevskog kantona da zabrani za sutra najavljeni skup podrške predsjedniku Republike Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću.

On je konstatovao da ova zabrana nema nema nikakvog osnova jer su se skupovi ispred pravosudnih institucija održavali i ranije, ali izgleda samo onda kad bošnjačka strana nešto zamjera njihovom radu.

Mazalica je istakao da institucije - Sud i Tužilaštvo BiH - pripadaju svima, a igrom slučaja se nalaze u federalnom Sarajevu, koje je u posljednjem slučaju omeđilo svoju teritoriju i proteste kojima se podržava neko iz Republike Srpske proglasilo nepoželjnim.


Đajić: Stanivuković svojoj djevojci dao povlaštenu kartu za parking

Đajić: Stanivuković svojoj djevojci dao povlaštenu kartu za parking

"Sarajevo nije spremno da ima dovoljno širine da bude glavni grad svim građanima BiH, da prihvati da svi građani imaju pravo na drugačiji stav i da se svakome trebaju obezbijediti ista prava, odakle god dolazili. Posebno jer znamo da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića uvažavajuću zakon neimenovanog visokog predstavnika koji ruši suverenitet BiH, a koji je toliko retrogradan da nas vraća u srednji vijek, što bi svaki patriota ove zemlje trebao da osudi", rekao je Mazalica.

On je naveo da nije prvi put da se formalno ili neformalno potiskuje izražavanje stava ili iznošenje istine kakvi ne odgovaraju "sarajevskom klišeiziranom mejnstrimu", bilo u slučaju memorijalizacije žrtava i srpskih stradanja ili izražavanja protesta ispred zajedničkih institucija.

"Ne može se i ne smije u Sarajevu ništa što ne odgovara tom jednom stavu i istini, da li formalnom zabranom ili neformalnom otporu lokalnog stanovništva, ali jedinstvena je poruka - niste poželjni, nemate zaštitu i nemate vi šta ovdje tražiti", rekao je Mazalica.

On je napomenuo da se neposredno prije ove zabrane dešava postavljanje spomenika čovjeku koji je sebe nazivao kraljem Srba, a zabranjuje se izražavanje podrške čovjeku kojeg politički možemo nazvati predsjednikom Srba, koji to jeste budući da je predsjednik Republike Srpske u kojoj većinu stanovništva čine Srbi, a koji se izjašnjava kao Srbin.

"Brutalnim izbacivanjem krstova sa Tvrtkovog štita i falsifikovanjem istorije nazivajući ga bosanskim kraljem, Sarajevo je spremno da na najgrublji način otme od Srba ono što može poslužiti izgradnji bošnjačkog identiteta, a da sve ono što Srbima treba od Sarajeva, jer Sarajevo pripada i Srbima, njima zabrani i onemogući", naglasio je Mazalica.


Dodikova prijava protiv Šmita proslijeđena Tužilaštvu KS

Dodikova prijava protiv Šmita proslijeđena Tužilaštvu KS

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopšteno je da je policija zabranila za sutra najavljeni protest u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ispred Suda i Tužilaštva BiH "zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga".

Predsjednik ovog odbora Đorđe Radanović podnio je 24. avgusta zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra u Sarajevu zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Podršku Dodiku i Lukiću pružili su predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i brojnih nevladinih organizacija koji su najavili prisustvo protestima, kao i predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.