VSTS

Milanko Kajganić nominovan za poziciju glavnog tužioca

  • Извор: СРНА
  • 29.09.2022. 13:17

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH odlučio je danas da neće biti poništen konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva BiH i da će za tu funkciju biti predložen vršilac dužnosti glavnog tužioca Milanko Kajganić, o čijem imenovanju će biti odlučivano na narednoj sjednici VSTS-a.

Prijedlog Podvijeća koje je danas ponovo zasjedalo bio je da Kajganić treba da bude kandidat i da na sljedećoj sjednici izloži plan rada, za šta je od 13 prisutnih članova VSTS-a 10 glasalo za, jedan je bio protiv i dva suzdržana.

Predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija rekao je nakon toga novinarima da mu je drago da je sjednica i u ovom osjetljivom dijelu ostala otvorena za javnost, te istakao da je Podvijeće imalo težak zadatak s obzirom na to da je integritet tužioca Diane Kajmaković doveden u pitanje.

"Glasali smo i odlučili da ona ne ide u dalju proceduru kao osoba koja bi trebala izložiti svoj program rada", naveo je Lagumdžija.

On je rekao da je VSTS jutros obaviješten da je drugoplasirani kandidat Miroslav Janjić odustao od kandidature, dodajući da je kao razlog naveo to da ne želi dovesti instituciju u poziciju da se integritet urušava.

"Želim biti jasan, radi javnosti, o kolegi Janjiću se raspravljalo u pogledu vođenja disciplinskog postupka iz 2019. godine kada je izrečena disciplinska sankcija, ali njegov integritet nije doveden u pitanje", naveo je Lagumdžija, dodajući da se raspravljalo samo o disciplinskoj odgovornosti.

On je dodao da će Kajganić biti pozvan na sljedeću sjednicu i izložiti program rada nakon čega će se pristupiti glasanju.

"Prijedlog Podvijeća je većinski stav, prijedlog je usvojen na sjednici VSTS-a i kolega Kajganić ide u proceduru za imenovanje", naglasio je Lagumdžija.

On je dodao da je njegov stav da se jednim kandidatom ide u totalitarne režime, ali da VSTS donosi stav većinski.

"Da li je to dobro, vidjećemo, a moj stav je bio da nije dobro ići sa jednim kandidatom", rekao je Lagumdžija, dodajući da je u prethodnom periodu imao dobru saradnju sa Milankom Kajganićem.

Na samom početku sjednice VSTS šef Odjeljenja za imenovanja Jasmin Čalija u uvodnoj riječi je naveo da je za poziciju glavnog tužioca bilo prijavljeno sedam kandidata, da su četiri zadovoljila uslove konkursa i da je nakon intervjua kreirana rang-lista na kojoj je prvorangirani Milanko Kajganić.

Tri kandidata su ispunila uslov da ih VSTS razmotri, te je Podvijeće održalo sastanak 26. septembra i razmatralo stvari van rang-liste.

"Postavljeno je pitanje integriteta drugorangiranog i trećerangiranog kandidata i Podvijeće se opredijelilo za ravnopravan tretman prema svim kandidatima i predložilo da se konkurs ponovi", rekao je Čalija.

Član VSTS Amila Kunosić je rekla da je Kajmakovićeva sa aspekta integriteta, bez obzira na bodove, neko ko ne može doći u obzir.

Ona je podsjetila na ranije kandidate koji su imali disciplinski postupak, ali se bez obzira na njihove bodove VSTS tada saglasio da takve kandidate ne bira.

Prema njenim riječima, s obzirom na odustajanje drugorangiranog, Podvijeće treba da se povuče, a sa njom se saglasila koleginica Snježana Petković.

"Situacija je drugačija od one koju smo imali u ponedjeljak", ocijenila je Petković.

Član VSTS-a Sanin Bogunić istakao je da je na njegovo insistiranje Kajmakovićeva isključena iz procedure za izbor.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)