OS BiH

Milioni izdvojeni prije osam godina, a remonta helikoptera još nema

  • Извор: СРНА
  • 27.12.2021. 08:09

Savjet ministara je još 2013. godine izdvojio gotovo 7,5 miliona KM za remont helikoptera, ali taj posao do danas nije završen, jer je Ministarstvo odbrane ponovo zatražilo da se taj novac prebaci na sljedeću godinu, pišu "Nezavisne novine".

Dušanka Majkić, zamjenik predsjednika Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, kaže da to vjerovatno znači da su im ta sredstva potrebna da ih čuvaju za namjenu koja nije javna jer drugog objašnjenja nema.

Ona je navela da je poslije dvije godine, nakon što sredstva nisu potrošena, trebalo vidjeti šta s njima i preusmjeriti ih u nešto drugo jer sada stoje za nešto i ne koriste se, a vojnici u kasarni "Kozara" se smrzavaju.

Kao i prethodnih nekoliko godina, pred Savjetom ministara uskoro bi trebalo da se nađe Odluka o izmjeni Odluke o višegodišnjem projektu remonta helikoptera za period 2013-2014. godina na način da se 2014. zamjenjuje brojem 2022. godina, što u suštini znači da se taj posao koji je odobren 2013. godine prolongira na 2022.

"Razlog donošenja Odluke o izmjeni Odluke o višegodišnjem projektu remonta helikoptera za period 2013-2014. godina je taj što se zbog poteškoća prilikom ugovaranja u proteklim godinama sredstva neće moći utrošiti u skladu sa planiranom i odobrenom dinamikom, a remont helikoptera predstavlja nulti prioritet finansiranja", navodi se u Prijedlogu odluke.

Kada je riječ o remontu helikoptera do sada je bilo nekoliko tendera, međutim nijedan nije doveden do kraja.

Prema nezvaničnim informacijama, kako pišu "Nezavisne", suština je u tome da nadležni u Ministarstvu odbrane taj posao nisu željeli dodijeliti firmi iz Rusije koja je imala sve licence i jedna je od rijetkih koja je bila sposobna da uradi taj posao.

U Oružanim snagama BiH na stanju se vode helikopteri stari čak 52 godine, a ima i onih koji su stari između 32 i 35 godina s tim da je BiH nedavno dobila četiri nova helikoptera koja su nabavljena uz pomoć Vlade SAD.