Profesor istorije

Miloš Ković za ATV: Vraćanje sa granice rezultat Inckovog nametnutog zakona

  • Извор: АТВ
  • 13.03.2022. 09:35

Ključan je Inckov nametnuti zakon, to je rezultat toga. Kažnjavanje ljudi zbog istraživanja istorijskih činjenica, e upravo sada to stupa na snagu, rekao je ovo za ATV Miloš Ković, profesor na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, nakon što mu je juče na graničnom prelazu Vardište zabranjen ulazak u BiH.

"Ako zabranjuju istoričaru, profesoru na Univerzitetu, da slobodno i javno govori onda šta je sljedeće? Dakle, riječ je očigledno o nečijem strahu da bih negativno mogao da utičem na narod u Republici Srpskoj. I od kada je razgovor o srpskoj nacionalnoj istoriji politički delikt? Takođe, važna je reakcija javnosti. Važno je da ovakvi događaji ne postanu nešto što se podrazumijeva, i nešto s čim ćemo da živimo", naveo je Ković.

On je kazao da ovaj događaj nikog ne treba da obeshrabri, te dodaje da niko ne može da spriječi naše pružene ruke preko Drine.

"Sarajevo ne može da spriječi naše razgovore, ne mogu da spriječe čitanje čitanje i pisanje naših knjiga. To su one sile bestjelesne, o kojima je govorio Stojan Novaković 1908. godine kada je sprovedena aneksija BiH u sastavu Austrougarske. Ne mogu da spriječe naše pružene ruke preko Drine, tako da, ovo nikoga ne bi trebalo da obeshrabri", istako je profesor Miloš Ković.

O daljim koracima, savjetovaće se sa advokatima.

"Vidjećemo šta i kako dalje. Tu je pravni tim. Napomenuo bih i to, da su me pojedini zvaničnici Srpske kontaktirali", rekao je Ković.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)