Ослобођен оптужбе

Милошевић од БиХ тражи накнаду штете од 280.000 КМ

  • Извор: СРНА
  • 11.01.2024. 19:36

Миломир Милошевић, након што је правоснажно ослобођен оптужби за ратни злочин у селу Заклопача, тражи од БиХ више од 280.000 КМ за накнаду штете које је претрпио током трајања кривичног поступка.

Пуномоћник Драгиша Михајловић рекао је на рочишту да од БиХ тражи на име накнаде материјалне штете износ од 251.601 КМ, док на име нематеријалне штете тражи 30.800 КМ, као и да надокнади трошкове поступка Милошевићу. 

"На основу изведених доказа, како материјалне, тако и субјективне природе, на поуздан начин је утврђена, како основаност, тако и висина опредијељеног тужбеног захтјева", навео је Михајловић. 

Он је додао да је на основу налаза и мишљења вјештака медицинске струке утврђено да је Милошевић трпио душевне болове због страха, повреде права личности, повреде угледа, части и слободе, те неоснованог лишења слободе, кућног притвора, јачег и блажег интензитета, преноси ”Детектор”. 

Вјештак медицинске струке Олег Грубач рекао је да је његов задатак био да се изјасни о интензитету трајања душевних болова због повреде права личности, угледа и части, те притвора од 2016. до доношења коначне ослобађајуће пресуде. 

Одговарајући на питања Михајловића, Грубач је он је рекао да је прегледао Милошевића и увидио да се он од 2002. до 2016. није лијечио психијатријски, те додао да тегобе нису могле бити истог, али су морале постојати барем благог интензитета. 

Пуномоћник Михајловић рекао је да је Милошевићу у новембру 2002. године донесено рјешење о престанку радног односа, након чега је вјештак Грубач рекао да сматра да је имао душевне патње благог интензитета за вријеме удаљавања с посла. 

Теа Мрњавац-Бркић, помоћник правобраниоца БиХ, приговорила је налазу вјештака у цијелости, за који сматра да је паушалан и неодређен. 

Суд БиХ ослободио је Милошевића, Радомира Пантића, Ненада Вукотића, Бранка Јоловића и Николу Лошића оптужби за убиства бошњачких цивила у селу Заклопача код Милића 1992. године. 

Пратите нас и путем Вибера