Ministar

Milunović: U Tuzli pogaženi i međunarodno pravo i svi običaji ratovanja

  • Извор: СРНА
  • 15.05.2022. 11:09

U Tuzli su na današnji dan prije 30 godina pogaženi međunarno pravo i svi običaji ratovanja, a javnost treba da zna da za taj zločin niko nije odgovarao, izjavio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, koji je odao počast na mjestu stradanja vojnika JNA u "Tuzlanskoj koloni".

Milunović je podsjetio da je u Skoplju, između vrha tadašnje JNA i predstavnika muslimanskog naroda Alije Izetbegovića, postignut sporazum o mirnom povlačenju jedinica JNA sa prostora BiH, zaključno sa 19. majem, ali da se u Tuzli ponovio scenario iz Dobrovoljačke ulice u Sarajevu.

"Tada je bilo dogovoreno sa kriznim štabom i jedinicom JNA da se izvuče iz kasarne. Oni su svoje izvlačenje, prema predviđenom dogovoru, i počeli oko 18.30 časova, u 19.00 časova je krizni štab naredio da se otvori vatra i napadne kolona JNA koja se izvlači, a u 19.30 časova je napadnuta kolona koja nije bila u mogućnosti da se brani", rekao je Milunović novinarima u Tuzli.

On je dodao da su tada ubijena 54 vojnika, ranjeno 78, a 44 su zarobljena i mučena i da za taj počinjeni niko nije odgovarao.

Milunović je ukazao da međunarodno ratno pravo ima svoje standarde, da postoji Ženevska konvencija, kao i običajno ratno pravo koje karakterišu čast i riječ.

"Ovdje je pogaženo i međunarodno ratno pravo i svi običaji ratovanja. Samo jedno lice je osuđeno i to za zlostavljanje ranjenih - Ivan Koler i to na godinu i po", rekao je Milunović.

On je istakao da su Srbi danas došli u Tuzlu da odaju pomen žrtvama i podsjete javnost na zločin za koji niko nije odgovarao.

Na pitanje novinara da komentariše presudu Iliji Jurišiću u Beogradu, Milunović je rekao da je on samo jedno od lica koja su imala komandnu odgovornost za ovaj događaj. "Oslobođen je, mislim, iz proceduralnih razloga i u to ne bih ulazio", rekao je Milunović.

Prema najavljenom protokolu obilježavanja tri decenije od stradanja vojnika JNA u "Tuzlanskoj koloni", autobusi se sada vraćaju u Bijeljinu, na gradsko groblje Pučile, gdje će kod spomen-kosturnice u 12.30 časova biti služen parastos i položeni vijencvi i cvijeće, dok je za 12.45 časova predviđeno obraćanje zvaničnika.


  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)