Negodovanje u Bosanskom Petrovcu

Mještani neće migrante u Medenom polju gdje ih šalje Savjet ministara

  • 23.07.2018. 19:13

Migranti iz Unsko-sanskog kantona, koji su dosad bili smješteni u Bihaću i Velikoj Kladuši, skoro sigurno biće prebačeni u selo Medeno polje u Bosanskom Petrovcu.

Ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, kaže da se druge lokacije više ne razmatraju. Uprkos velikom otporu građana Bosanskog Petrovca, ali i lokalne vlasti, Savjet Ministara BiH sutra će na sjednici najvjerovatnije potvrditi već donesenu odluku. Milorad Miščević srpski je povratnik u Medeno polje. Kaže da živi od poljoprivrede i stoke, koju pod ključem ne želi da drži. Ako se migranti dosele u komšiluk, on, ali i sve njegove komšije neće imati dilemu. 

"Napustiću selo, jer neću da spavam s oružjem pod glavom", kaže Miščević.

Građani Bosanskog Petrovca nemaju šta da brinu, uvjerava ih ministar bezbjednosti BiH. Tvrdi da je objekat u Medenom polju, koji se trenutno koristi kao farma ovaca, siguran, da će biti pod budnim okom policije, da će migranti imati šta god im treba i da neće imati neke potrebe da ga napuštaju. Na pitanje hoće li imati punu slobodu kretanja i kako će centar biti organizovan, Dragan Mektić nije precizno odgovorio.

"I za migrante će postojati pravila ponašanja", lakonski je odgovorio Mektić.

Mektić nije precizirao ni koliko će tačno migranata iz Bihaća i Kladuše stići u Bosanski Petrovac, ali vjeruje da će to riješiti krizu u Unsko-sanskom kantonu. Poručuje da je saslušao mišljenje načelnika opštine i da će ga na sutrašnjoj sjednici razmotriti s kolegama. Načelnik opštine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić ne krije da je ljut i ogorčen načinom na koji kantonalne vlasti tretiraju njegovu opštinu. Podsjeća i na odluku Opštinskog vijeća od prije nekoliko dana, gdje i na papiru stoji da migrantima, po njihovom mišljenju, u Petrovcu nije mjesto. 

Hujić kaže da Petrovčane niko ništa ne pita, niti ko konsultuje. Ne odustaje od toga da je izrazito protiv bilo kakve namjere da se migranti smjeste u Medenom polju, ali vjeruje da se tu više ništa ne može.

Objekat u Medenom polju ima priključke za struju i vodu, tako da postoje osnovni uslovi za život migranata. Ipak, na prvi pogled se vidi da mu je potrebno renoviranje, tako da je pretpostavka da će potrajati dok se ne dovede u prihvatljivo stanje. Na teritoriji Unsko-sanskog kantona smješteno je oko četiri hiljade migranata. Žene s maloljetnom djecom biće prebačene u hotel "Sedra" u Cazinu, a dio migranata iz Velike Kladuše privremeno će ostati u toj opštini.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.