Radislav Krstić

Mladićev najbliži saradnik prihvatio odgovornost za zločine u Srebrenici

  • Izvor: Agencije
  • 24.05.2022.13:45

Bivši general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić prihvatio je ličnu odgovornost za ratne zločine počinjene u Srebrenici i na temelju toga zatražio od predsjednika Mehanizama za međunarodne kaznene sudove (MICT) da mu odobri skraćenje kazne od 35 godina zatvora koju mu je 2004. godine izrekao Haški tribunal.

Krstić je u aprilu poslao pismo predsjedniku Mehanizma sudiji Karmelu Ađijusu tražeći da mu odobri prijevremeno puštanje na slobodu iz zatvora u Poljskoj jer je u martu odslužio dvije trećine kazne.

U kopiji rukom pisanog pisma, koju je u utorak objavio portal Faktor, Krstić koji je 1995. godine bio komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Ađijusu piše kako je u zatvorskim godinama “shvatio i prihvatio svoju odgovornost” za patnju i smrt žrtava u Srebrenici.

Krstić je tada imao ulogu najbližeg saradnika bivšeg vojnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića koji je zbog ratnih zločina osuđen na doživotni zatvor. Tokom suđenja u Hagu jedan od dokaza bio je snimak telefonskog razgovora u kojem Krstić jednom od svojih podređenih daje uputu da “ne smije ostaviti živog nijednog zarobljenog Bošnjaka”.

“Riječi ne mogu izraziti bolno kajanje koje osjećam svaki dan zbog svojih postupaka”, napisao je Krstić izražavajući želju da mu Ađijus dopusti da ostatak života provede s porodicom u Beogradu i pri tom javno ne istupa niti veliča sebe ili druge osuđene počinioce ratnih zločina.


(Foto: Wikipedia)