Šef Delegacije EU

Najmodernija oprema u carinskoj laboratoriji UIO u Ramićima

  • Извор: СРНА
  • 21.06.2022. 11:20

Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler istakao je danas da Carinska laboratorija Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Ramićima kod Banjaluke ima najmoderniju opremu koja će omogućiti lakši rad UIO BiH.

Prilikom posjete ovoj laboratoriji, Zatler je naveo da je opremanje ovog objekta bilo važno iz dva razloga, a prvi je taj što je BiH na putu ka EU i potrebno je da ima najmodernije sisteme, koji će omogućiti zemlji da se usaglasi sa modrenim evropskim standardima.

"Drugi razlog je što će to omogućiti građanima i poslovnim subjektima u zemlji da imaju moderne carinske procedure što će olakšati poslovanje, trgovinu i osigurati kvalitet kontrole", rekao je Zatler novinarima.

Zatler je naglasio da je EU u proteklih deset godina uložila milionska sredstva u obnavljanje opreme u UIO.

"Mnogo su ulagalo u upravljanje carinskim procedurama, a širom zemlje su uz pomoć EU obnovljeni mnogi carinski prelazi. To je podrška EU BiH koja će postati članica evropske porodice. U najtežim trenucima EU je bila uz BiH. Prije dvije godine kada smo se susreli sa pandemijom kovida 19 mi smo brzo reagovali, obezbjeđivali smo pomoć tamo gdje je bila potrebna", napomenuo je Zatler.

Zatler je naveo da EU nije zadovoljna brzinom kojom se BiH kreće ka EU, te naglasio da nisu iskorištene sve šanse koje su se našle pred BiH.

"Ove sedmice je nova prilika, održaće se vrlo važan sastanak u sjedištu EU, gdje će se sastati 27 premijera ili predsjednika zemalja članica EU i BiH će se naći na dnevnom redu tog sastanka i nadamo se da će doći pozitivan signal", naveo je Zatler.

Direktor UIO Miro Džakula istakao je da Evropska komisija pomaže UIO od samog nastanka uprave 2004. godine, kada su nabavkom računarske opreme pomogli da institucija krene sa radom.

"Evropska komisija je samo u graniče prelaze uložila 35 miliona evra, Carinskoj laboratoriji obezbijeđene je oprema od oko miliona evra, a dobili smo i carinski softver LIMS koji nema nijedna zemlja u okruženju", naveo je Džakula.  


Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм