Sarajevo

Nakon Heleza, prijeti i Kristijan Šmit

  • Извор: АТВ
  • 30.06.2023. 20:59

Nakon što je ministar odbrane u Savjetu Ministara BiH Zukan Helez zaprijetio da ima "Plan B", aludirajući na odluke Narodne skupštine Srpske, sada je prijetnje iznio i njemački državljanin Kristijan Šmit.

On je zaprijetio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, rekaovši da će donijeti "odluke" protiv njega i da za to ima podršku međunarodne zajednice.

Njemu očigledno ne odgovara to što iz Republike Srpske traže dijalog domaćih političkih aktera i da strane sudije napuste Ustavni sud - odnosno, da BiH konačno počne da funkcioniše kao samostalna država bez stranih miješanja, a ne kao protektorat ili kolonija.

Stoga, Šmit najavljuje "odluke".

"Ovo je ozbiljan napad, ali mogu reći, budite spremni, biće i ozbiljna reakcija", zaprijetio je Šmit.


Helez ponovo prijeti: Govorim kao vojnik

Helez ponovo prijeti: Govorim kao vojnik

Kaže da je sa međunarodnom zajednicom razgovarao o korištenju Bonskih ovlaštenja protiv Milorada Dodika.

"Mi u međunarodnoj zajednici smo razgovarali u prethodnih nekoliko dana o ovome i mislim da postoji jedinstven stav. Mislim da će oni stati iza mene i potpuno podržati namjeru da se osigura rad Ustavnog suda BiH... Međunarodna zajednica ovo sve shvata ozbiljno, ponekad smo ranije kasnili, ali nećemo više jer sada imamo i Evropu pred vratima i rat u Ukrajini", dodao je on.

Međutim, nije bio konkretak u svojim prijetnjama, ne želeći da otkrije ni šta one podrazumijevaju, ni kada će donijeti te svoje odluke.

"Večeras ću prespavati, još ću malo razmisliti, ujutru ću se probuditi, takođe razmisliti i onda vidjeti kakav mi je raspored narednih dana", rekao je Šmit, koji se inače predstavlja kao visoki predstavnik, iako na tu funkciju nije izabran u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.


Vulićeva poručila Šmitu: Ko si ti turisto da prijetiš predsjedniku Republike Srpske?

Vulićeva poručila Šmitu: Ko si ti turisto da prijetiš predsjedniku Republike Srpske?


Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина