Reakcije

Nakon zvanične odluke Suda CIK će morati postupiti po njihovom nalogu

  • Извор: АТВ
  • 15.12.2022. 19:10

Nakon što Sud i zvanično saopštii odluku o prihvatanju žalbe SNSD-a na odluku CIK-a o spornom glasačkom listiću, CIK neće imati puno izbora. Moraće da postupe po nalogu suda-kaže za ATV bivši predsjednik CIK-a Branko Petrić.

Teoretski mogli bi  i da vrate materijal Narodnoj skupštini kako bi ispravila neke nedostatke, kada bi ih uopšte i bilo. Iz parlamenta, kažu, dokazi su nesumnjivi - kockica u kojoj se trebalo glasati ostala je prazna. 

“Ne možete da procjenjujete u tuđe ime ili da tumačite kakvu je poruku neko htio da poruči i potpuno je jasno da sud sebi nije dozvolio da se bavi procjenom nečije intuicije ili nečijih namjera, nego da je procjenjivao po dokazima a dokazi su bili nesumnjivi na mjestu gdje se glasa u kockici političkog subjekta na tom glasačkom listiću kockica je ostala prazna”, izjavio je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

CIK je u ovom slučaju imao druge namjere, kaže SNSD-ova Snježana Novaković Bursać . Zbog toga im i ne preostaje ništa drugo, poručuje, nego da donesu odluku onako kako im je Sud naložio. 

 “Imala sam priliku da vidim samo dispozitiv tog rješenja suda u kojem je jasno rečeno da se prihvata žalba SNSD-a i da se naravno, kako pravo kaže, vraća Centralnoj izbornoj komisiji na odlučivanje”, izjavila je Snježana Novaković Bursać, član Predsjedništva SNSD-a.

Sud ne bi poništio odluku CIK-a da je postupila ispravno u ranijem postupku, jasan je savjetnik predsjednika Srpske. Milan Tegeltija kaže da je takvu odluku SNSD u svojoj žalbi i zahtijevao.

“Pošto je predmet odlučivanja bio sporni listić, jasno je da u novom postupku CIK mora donijeti odluku kojom će utvrditi rezultate posrednih izbora za delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH”, smatra Tegeltija.

CentralnaiIzborna komisija odlučila je da priznala važećim sporni glasački listić  koji je prethodno Narodna skupština Republike Srpske proglasila nevažećim. Prema toj odluci žrijebanje je trebalo odlučiti ko je peti delegat iz Republike Srpske.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)