OHR

Nametanje zakona neće proći u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 31.05.2023. 19:06

Ukoliko OHR nametne izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je predviđeno krivično gonjenje za nepoštovanje odluka visokog predstavnika - Srpska to neće prihvatiti - jasan je predsjednik Milorad Dodik. Spremni smo kaže na saradnju i dijalog u okvirima izvornog Dejtonskog sporazuma ali ne da se silom nameće.

"Eto mi kažemo da nećemo, pa mogu pripremiti krivične prijave čim donesu taj zakon. Tjeraju nas uza zid. Tjeraju nas do mjesta u kojem nema više povratka. Mi ćemo donijeti odluku o statusu", kaže presjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Za Rusku Federaciju, ponašanje OHR odavno nije u skladu sa međunarodniom pravom. Sve što se tiče domaćeg zakonodavstva mora da bude dogovor domaćih političkih predstavnika. 

"Mi smo zahvalni da i predsjednik Dodik i Republika Srpska dijele stav Ruske Federacije i Kine, da mi sad nemamo visokog predstavnika u BiH, nema on mandat Savjeta bezbjednosti. A što se tiče zakona, znate, oni su napisali puno zakona; mogu pisati koliko god hoće zakona", kaže Igor Kalabuhov, ruski ambasador u BiH.

Dodik sa Kalabuhovom: Sastanci u Rusiji uspješni; Srpska neće ostati sama

Dodik sa Kalabuhovom: Sastanci u Rusiji uspješni; Srpska neće ostati sama

A bošnjački političari raširenih ruku očekuju bilu kakvu najavu sankcionisanja iz OHR-a. Neki se žale i što nije bilo dovoljno sankcija za one koji ne poštuju ni dosadašnje nametnute zakone. 

"Te izmjene koje donosi visoki predstavnik u BiH posebno dajem pozitivno mišljenje kada je u pitanuju krivični zakon i da sve one koji to ne poštuju treba procesuirati", kaže DŽemal Smajić, delegat u Domu naroda PS BiH. 

Za srpske delegate u Domu naroda situacija je jasna. Zakoni se donose isključivo u parlamentima.

"Mislim da to što OHR radi, sa aspekta parlamentarne demokratije koju mi imamo u BiH, irelevantno", kaže Snježana Novaković Bursać, delegat u Domu naroda PS BiH. 

Kalabuhov: Sve u BiH mora biti produkt domaćih vlasti

Kalabuhov: Sve u BiH mora biti produkt domaćih vlasti

"Nijednom visokom predstavniku nikada nisu date nadležnosti niti da nameće zakone niti da da donosi odluke, već isključivo da pomaže u aspektu provođenja civilnog dijela Dejtonskog sporazuma", kaže Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda PS BiH. 

Što se tiče Kristijana Šmita, on će proći ako što su prošli američki avioni, kaže Milorad Dodik. Kada nastupate sa pozicije sile, od Srba možete dobiti samo prezir, jer Srbi su, kaže, naprosto takvi. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.