MIP BiH o slučaju "Prilepin"

Ne postoji sporazum sa OBA

  • 30.08.2018. 16:28

Ministarstvo inostranih poslova /MIP/ BiH saopštilo je danas da ne postoji sporazum sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom /OBA/ na osnovu kojeg je moglo dobiti informacije od Izvršnog obavještajnog odbora u vezi sa zabranom ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu.

"MIP BiH odbacuje navode koji su se poslednjih dana pojavili u javnosti, prema kojima postoji sporazum između Ministarstva i OBA, čiji sadržaj omogućava Ministarstvu dobijanje svih potrebnih informacija o slučaju `Prilepin`", navodi se u saopštenju. 

Iz ove institucije ističu da takav sporazum ne postoji i da nisu tačni navodi koji su se pojavili u medijima. 

Jedini sporazum koji postoji između MIP-a i OBA je onaj čiji su predmet tehnička pitanja, poput podjele troškova i načina korištenja vozila u pojedinim slučajevima u vezi sa djelovanjem pripadnika OBA van BiH, navodi se u saopštenju. 

MIP navodi da, zbog zaštite tajnih podataka, ne može da objavi tekst predmetnog sporazuma, ali definitivno prema njegovim odredbama ne postoji mogućnost obezbjeđivanja informacija koje je MIP BiH tražio od Izvršnog obavještajnog odbora. 

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić izjavio je juče da nije odgovoran za zabranu ulaska ruskom piscu Zaharu Pripepinu u BiH i nije želio da saopšti razloge zbog kojih je OBA donijela takvu naredbu. 

"Nama u Izvršnom obavještajnom odboru OBA, koji čine ministri Mirko Šarović, Vjekoslav Bevanda i ja, nije jasno zbog čega je /ministar inostranih poslova/Igor Crnadak nama poslao upit u vezi sa zabranom ulaska Prilepinu u BiH", rekao je Zvizdić novinarima. 

Prema njegovim riječima, Crnadak ima potpisan ugovor sa OBA o saradnji i razmjeni podataka, tako da se i on direktno mogao obratiti Agenciji ili direktoru, kao i članovi Izvršnog obavještajnog odbora. 

"Svi koji govore o našim obavezama u Izvršnom obavještajnom odboru trebalo bi da pročitaju Zakon o OBA koji jasno propisuje nadležnosti Savjeta ministara, Predsjedništva, Izvršno obavještajnog odbora, nadležne parlamentarne komisije, direktora. Mi u Izvršnom obavještajnom odboru nemamo nadležnosti da se miješamo u rad direktora OBA, niti drugih ljudi koji se bave ovim aspektom obavještajnog rada i sektora bezbjednosti", naveo je Zvizdić. 

On je ponovio da je Crnadak trebalo da se, na osnovu ugovora sa OBA, obrati direktoru ove agencije u vezi sa tim slučajem. 

Ambasada Ruske Federacije u BiH od nadležnih u BiH i dalje očekuje zvaničnu infomaciju povodom uskraćivanja prava na ulazak Prilepinu u BiH. 

Ruskom piscu Prilepinu je u četvrtak, 23. avgusta, zabranjen ulazak u BiH, navodno, iz bezbjednosnih razloga.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок