Milorad Dodik

Ne smije se dozvoliti bilo kakvo razmatranje inicijative SDA 

  • 31.01.2019. 15:55

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da najavljena inicijativa SDA pred Ustavnim sudom BiH o preispitivanju naziva Republika Srpska nije u skladu sa Ustavom BiH i da se ne smije dozvoliti ni da bude upućena.

On je naglasio da Srpska ima negativno iskustvo sa Ustavnim sudom BiH i upozorio da su dvojica od devet sudija bivši potpredsjednici SDA. 

"Odlučuje se većinom. Većina je pet. Bošnjaci i stranci u tom sudu uvijek su donosili nepravične i nepravne odluke. Zato ne smijemo dozvoliti da dođe do bilo kakvog upućivanja ili razmatranja te inicijative", rekao je Dodik novinarima u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

On je naglasio da Republika Srpska nema povjerenja u taj sud. 

"Nemamo povjerenja u tu instancu u kojoj sjedi Makedonka kojoj je Ilinden državni praznik, a onda ona dođe u BiH i digne ruku da 9. januar nije praznik Republike Srpske. Kako vi možete vjerovati takvoj instituciji i takvom postupanju?", upitao je Dodik. 

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je ranije govorio povodom inicijative SDA, te ponovo da je to nemoguće i da nije u skladu sa Ustavom BiH. 

Dodik je upitao da li ima egzaktnijeg primjera rušenja ustavnog poretka od inicijative kojom se traži ukidanje naziva Republika Srpska, koja je po Ustavu BiH sastavni dio BiH. 

On je ocijenio da bi, u slučaju da je Srpska učinila ili rekla nešto slično kao SDA, vjerovatno uslijedila serija međunarodnih sastanaka "da se osudi Srpska i njeno antidejtonsko ponašanje". 

"Član jedan stav tri Ustava BiH kaže: `BiH je sastavljena od Federacije BiH i Republike Srpske` i to piše punim nazivom u članu jedan tog Ustava BiH. Zar jednom pravniku da objašnjavate šta je to?", upitao je Dodik.