Presedan svih presedana

Nedopustivo nametanje Zakona o imovini

  • Извор: АТВ
  • 01.04.2023. 19:10

Ukoliko Kristijan Šmit odluči da nametne Zakon o imovini biće to presedan svih presedana jer će osoba koja sebe smatra visokim predstavnikom u BiH time da je dokrajči.

Takvo urušavanje Dejtonskog sporazuma, u kome jasno piše da nadležnost BiH nije imovina već da pripada entitetima bilo bi nasilje ne samo nad Republikom Srpskom već i nad tom istom BiH, kaže za ATV Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića. Svima je, podvlači, jasno da Šmit nije legalno postavljen na poziciju visokog predstavnika u BiH, pa i njemu samom.

"Ne vjerujem ni da je on zainteresovan lično kao osoba da bude neko ko će ovdje da dokrajči taj mirovni sporazum koji je, kakav god da je, nešto za šta se držimo da ostanemo u miru, funkcionišemo i razvijamo se. Različite strane od njega imaju različita očekivanja a on nije u kapacitetu u kome treba da bude tu i o tome treba pregovarati a ne nametati bilo kakva rješenja i dalje komplikovati i usložnjavati", kaže Mladić. 

Šmit je do sada puno prijetio, vidjećemo šta će da uradi, kaže istoričar Aleksandar Raković. 

"Jer on je čovjek koji ne kontroliše najbolje svoje poteze što smo vidjeli. Kada dođe u situacije koje su malo zategnute on ne kontroliše emocije već djeluje kao čovjek koji bi reagovao u jednom mahu", kaže Raković.

Republika Srpska je najavila odgovor – ranije je Milorad Dodik poručio da će se u Narodnoj skupštini proglasiti nezavisnost ako Šmit dirne u imovinu. Šta god on da uradi, Srpska to ne prihvata.

"Kako on to misli? Da pošalje neku stranu vojsku koja bi to sprovela u djelo, da pošalje ljude koji će da čuvaju nepokretno dobro Srpske? To je besmisleno. Onda je to okupacija", kaže Raković.

Dok u Republici Srpskoj odavno govore ne samo da je Šmit nelegalan nego da je miješanje stranaca u unutrašnje stvari BiH potpuno suludo, političko Sarajevo naviklo je da bude dobro dijete zapada i da radi sve što mu se kaže. Sada kada im neke odluke mentora nisu po volji, bune se i protestuju pa bi sad i oni rado vidjeli leđa Šmitu.

"Političko Sarajevo je imalo očekivanja da neko sa strane dođe i da im realizuje dalje njihove maglomanske i nerealne ciljeve koji i ruše zajednički mir i samu BiH", kaže Mladić.

Kakva su očekivanja od Šmita pokazuje se i u njegovoj Njemačkoj gdje je sve više onih koji ne vide svrhu njegovog postojanja u BiH. Postao je, čak, i glavna tema tamošnjih humorističkih programa koji ga razapinju u udarnim terminima.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.