Šta će se dešavati sutra?

Neizvjesna sudbina migranata u kampu Vučjak

  • 08.12.2019. 19:14

Šta će se sutra tačno dešavati u kampu Vučjak kraj Bihaća i da li će migranti biti premješteni u kasaranu Blažuj u opštini Ilidža, još je neizvjesno. 

Iako je u petak pao dogovor između ministra bezbjednosti BiH u teničkom mandatu, Dragana Mektića i premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića, da se migranti iz Vučjaka premjeste u Blažuj, dvadeset i četiri sata prije, niko ništa ne zna. Ružnić danas nije odgovarao na naše pozive, dok su nam iz kantonalnog MUP-a poručili da nisu obavješteni o tome šta će se sutra dešavati kraj Bihaća. Ništa ne zna ni prvi čovjek grada.

"Ne znam stvarno, ja mislim da će oni sutra.. sutra bi kao trebali doći ti autobusi pa voziti migrate za Sarajevo. Mi smo uglavnom ovdje, policija je ovdje zabranila.. jer su oni bili donosili neke madrace i deke, policija je zabranila da se to ovdje istovara u Biru. Mi znači nećemo dozvoliti njihovo prevoženje u Biru. Jer u Biri sada ima 200 njih. Znači svako novi će nama napraviti probleme u tome dijelu grada", kaže Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća. 

Pojedini federalni mediji objavili su da bi migranti sutra trebalo da budu premješteni u Ušivak i Salakovac. Odlučini u tome da u BiH ne žele da ostanu, grupa migranata danas se preko Plješevice uputila prema Hrvatskoj granici gdje ih je zaustavila hrvatska granična policija. 

Dok u Unsko-sanskom kantonu ne znaju šta ih sutra čeka, mještani Blažuja su gotovo sigurni u jedno, da migranti, tamo, nisu dobro došli. Ukoliko autobusi sa migrantima sutra krenu ka Blažuju, na putu bi ih mogli zaustaviti mještani. 

U Blažuju traže zaštitu policije, a neki su još ranije počeli da se iseljavaju iz kuća. Mnogi se pitaju, gdje su potrošeni silni milioni koje je Evropska Unija dala BiH kao pomoć u rješavanju migrantske krize. 

"Gospodin jedan je spomenuo silne milione. Ja apsolutno niti čuo niti vidio niti znam ko manipuliše i ko uzima pare. Ovaj kamp ako bi se dopustio i ako bi morao biti, ako se ne bi uspio spriječiti, on mora biti apsolutno pokriven. Apsolutno pokriven i finansijski ne može ni sarajevski kanton. Ovo je obaveza države. Znači pare ne treba niko da daje opštini niti bilo kome, već treba da ih utroši za ono za šta su namijenjene", kaže Senaid Memić, načelnik opštine Ilidža. 

Dok migranti bježe prema hrvatskoj granici, a vlasti ne znaju šta da rade, najviše posla imaju u  u Crvenom krstu.

"Mi ćemo pomoći Ministarstvu unutrašnjih poslova koje radi na velikom obimu poslova, organizacije, kontrole nad migrantima u samom gradu i dolaženjem ovdje na Vučjak. Za naredni period.. evo čekajući ponedjeljak utorak, srijedu da se riješi pitanje Vučjaka", rekao je Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta.

Zbog nehumanih uslova u kampu, nekoliko dana štrajkovali su glađu. Nakon četiri dana štrajka, juče su prekinuli štrajk glađu.