Uklanjaju Srbe sa funkcije

Nema mjesta za Srpske kadrove u Centralnoj banci

  • Извор: АТВ
  • 23.08.2021. 19:15

Sa funkcija u Centralnoj banci uklanjaju Srbe. Mada je mandat istekao i guverneru i članovima Upravnog odbora, ostali su u svojim dobro zagrijanim foteljama. Zato su dvostruke aršine prve na svojoj koži osjetile viceguvernerka Milica Lakić i direktorica Glavne banke Republike Srpske Centralne banke BiH Dijana Grahovac. Lakićka je pisala, ali odgovor nije dobila. Pisala im je zbog njihovog saopštenja u kome su naveli da treba da nastave sa radom pozivajući se na član 55a. Zakona o upravi BiH.

“Ako se ovaj Zakon o upravi BiH, član 55a odnosi na mandate rukovodioca institucije i njegovih zamjenika, u ovom slučaju upravnog odbora, guvernera i viceguvernera, kao što su naveli, onda ni ja nisam mogla da dobijem rješenje o razrješenju. Očigledno je na djelu selektivna primjena zakona", kaže Milica Lakić, bivši viceguverner Centralne banke BiH.

Grahovac, koja je takođe završila na birou, kaže, nema kome da se žali. Sada poslove direktora Glavne banke Republike Srpske obavlja jedna od radnica.

"Rješenje o isteku mandata je moje na 10. avgust, kada su guverner i Upravni odbor bili legitimni u potpunosti i moje rješenje je legitimno, znači šta god da ja sada pokrenem ili uradim, ja sada ne mogu ništa da učinim što bi promijenilo moju poziciju. Da sada komplikujem ili otežavam nekome drugom nešto, ne želim", kaže Dijana Grahovac, bivši direktor Glavne banke Republike Srpske. 

Upravni odbor je na  sjednici odlučio da članovi kojima je tog dana istekao mandat ostaju na svojim pozicijama. To su obrazložili time da je “neophodno omogućiti nesmetano izvršavanje zakonske uloge, osnovnih zadataka i funkcija CBBiH, dok Predsjedništvo BiH ne izvrši imenovanje novog Upravnog odbora”. Istog dana kada su Lakićku i Grahovac razriješili, za viceguvernera iz reda hrvatskog naroda imenovan je Željko Marić, i to na prijedlog Željka Komšića. 

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.