Blokada u FBiH

Nema pomaka u pregovorima o Izbornom zakonu

  • Извор: АТВ
  • 01.12.2021. 19:20

Dogovorili smo se da se dogovorimo, ali od dogovora nema ništa. Tako glasi svaka izjava federalnih lidera, pogotovo ona koja uslijedi poslije sastanaka sa strancima. Izborni zakon ključni je faktor za deblokadu Federacije. Da je u blokadi, danas prvi put priznaje lider SDA Bakir Izetbegović. Najavljuje ozbiljne razgovore po tom pitanju.

„Dogovoreno je sutradan, ujutru da se krene ozbiljnije sa razmatranjem blokada u Federaciji”, izjavio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

O evidentnim dugogodišnjim blokadama u Federaciji govorila je i opozicija. Lideri svih federalnih stranaka danas su bili prisustni na Skenderiji. Priznaju, problema itekako ima.

„Problema je previše, mnogo je nagomilovanih svari, ali ja sam i dalje optimista, neuspjeh znači optu katastrofu”, kazao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Ipak, i danas treći dan razgovora u fokusu je bila izmjena Izbornog zakona. Hrvati insistiraju da se do kraja godine donesu izmjene koje garantuju hrvatskom narodu legitimni izbor i predstavljanje, dok sa druge strane Bošnjaci ne odustaju od formata  „Komšić” to jeste da Bošnjaci drugima, većinom glasova izaberu predstavnika. Lider HDZ-a Dragan Čović nije htio da stane pred kamere. 

„ Nije fer prema nama. – Mislim da sam ja ok”, kratko je poručio nakon završetka sastanka.

Ono što probošnjačke stranke zagovaraju u izmjeni Izbornog zakona je indirektno ili direktno biranje članova Predsjedništva. Iako dobro znaju jedinstven stav iz Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva direktno se po Ustavu bira isključivo u Republici Srpskoj. O tome, jasne su i jedinstvene sve srpske stranke i da dogovora oko toga neće biti. Ranije je lider SNSD-a poručio da će podržati sve što se dogovore federalni lideri, ali da izmjena izbornog zakona neće ugroziti zagarantovana ustavna prava srpskog naroda u BiH, a to je upravo direktni izbor srpskog člana i delegata u Domu naroda BiH, isključivo birani u Republici Srpskoj.

Da stranci znaju da je ključni problem oko bilo kakvog konstitutivnog dogovora u BiH upravo ovdje u Federaciji, u prilog tome ide i činjenica da na razgovore ovdje u zgradi Evropske komisije, nisu ni juče, a ni danas pozvane stranke iz Republike Srpske. Za sutra je najavljen četvrti dan pokušaja za dogovor, a prema našim informacijama u slučaju da ih ne bude, slijede sankcije za političare iz Federacije.


  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.