"Rafal" iznad Srpske

"Nema potrebe da vojska dolazi u Distrikt"

  • Извор: АТВ
  • 08.03.2022. 19:15

Francuski mlaznjaci "Rafal" sa nosača aviona "Šarl de Gol" u Sredozemnom moru od juče lete iznad Republike Srpske i drugog entiteta zbog sukoba u Ukrajini, ali i kao mjera predstrožnosti - saopšteno je iz EUFOR-a, odakle su u BiH poslali još 500 vojnika. Sarajevu ni to nije dovoljno.

Tamo smatraju da bi EU dodatne snage trebalo da pošalje i u Brčko. Za sada nema potrebe, kaže šef delegacije EU u BiH, ali bi situacija mogla da se promijeni.

"Bilo kakva odluka o daljem povećanju zavisi od komadanta snaga EUFORA. Mi sada ne vidimo potrebu za slanjem dodatnih trupa u Brčko. Ukoliko u narednim sedmicama ili mjesecima uočimo potrebu, to će biti pojačano prisustvo, odnosno vidljivost jedinica na terenu", kaže Johan Satler, šef delegacije EU u BiH.

Zloupotreba ozbiljnog pitanja u dnevnopolitičke svrhe. Tako na pozive bošnjačkih političara EUFOR-u da se u u Distrikt pošalju vojnici gleda predsjednik tamošnje skupštine. Takve pozive, kaže, često čuje.

"Moram primijetiti da to najčešće dolazi od onih koji daju izjave kako je Brčko paradigma nekakve BiH, a onda svakih par dana traže da u takav dio BiH koji treba da je paradigma dođu predstavnici EUFORa. Da li to znači da oni BiH vide isključivo sa nekakvom stranom vojskom?", ističe Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta

Srbi, Hrvati i Bošnjaci koji sjede u lokalnom parlamentu su, kaže Milić, saglasni - EUFOR ne treba da dolazi. Tako misle i Brčaci. Dešavanja u Ukrajini prate, ali ne vide da je bezbjednost u Disktriktu narušena.

" -Sad je neko zabrinut, neko nije, ja uopšte nemam straha, a to da li treba, ne razmještaju oni to radi nas. Mi ako sami sebe ne budemo čuvali, neće nas niko, oni nas sigurno neće sačuvati.

-To su pojačane tenzije ali to su gluposti, narod treba da se veseli, da bude bolje i da ova korona prođe", kažu građani.

Nije bilo potrebe ni za pojačavanjem snaga u Srpskoj i drugom entitetu, poručili su još ranije bezbjednjaci. Takav zahtjev nije ni stigao od predsjedništva.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина