26 godina od potpisivanja

Neophodan povratak Dejtonskom sporazumu

  • Извор: АТВ
  • 21.11.2021. 20:45

Neophodan je povratak slovu Dejtonskog sporazuma, trebamo se držati dogovora, a ne nametati rješenja – poruka je koja se danas, 26. godina od njegovog zaključivanja, šalje iz Republike Srpske.

Iako Srpska nikada nije bila ta koja je odustajala od Dejtona, drugi su od njega napravili masakr, kaže srpski član Predsjedništva BiH. Stranci su u BiH, vršeći silu, mijenjali sporazum kroz visokog predstavnika i tri strane sudije Ustavnog suda, pa je upitno šta je od njega danas ostalo, poručuje Milorad Dodik. 

"Republika Srpska je ostala u podršci Dejtonskom sporazumu u cjelini i nije odustala od slova Dejtonskog sporazuma ni onda kada su drugi sprovodili politiku duha Dejtona, praveći masakr od ovog sporazuma i praveći monstrume od institucija na nivou BiH koje nisu dale i nisu bile bolji garant od onoga što smo imali u Dejtonskom sporazumu napisano za očuvanje te zajedničke države", ističe srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Bilo bi logično da danas, nakon toliko godina, govorimo o političkom razumijevanju, o boljoj koheziji unutar BiH, unutrašnjem dijalogu i svemu onom što bi trebalo da krasi jednu multietničku zajednicu. Mi se danas u Republici Srpskoj borimo za očuvanje ustavnih nadležnosti i sprečavanje daljeg razvlašćivanja", kaže predsjednica Željka Cvijanović. 

"Našli smo se u jednoj nelogičnoj situaciji da mi objašnjavamo cijelom svijetu da je važno da se pridržavamo Ustava. Sve ono što oni nikad ne bi dozvolili u svojim državama dozvoljavaju i čak promovišu u BiH i to je ono što je unijelo dosta frustracija ovdje u okviru same BiH, konstitutivnih naroda", dodaje Željka Cvijanović. 

Parlament Srpske uvijek je bio pred izazovima, kao što je i danas, ali ne radi ništa protivustavno ili nezakonito, podvlači prvi čovjek Narodne Skupštine. Nedeljko Čubrilović kaže svi oni koji joj pripisuju neke druge elemente, daleko su od stvarnih činjenica.

"NSRS će sigurno dati svoj doprinos rješavanju svih ovih, može se reći, konfliktnih situacija, u kapacitetu koji sigurno može biti odlučujući u svim bitnim elementima. Ja se nadam da će i ovo vrijeme biti vrlo brzo iza nas i da ćemo moći razmišljati, razgovarati i projektovati nešto drugo što će biti životnije i važnije i čime će građani biti zadovoljniji", naglašava predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović. 

Budućnost sva tri naroda u BiH je poštovanje Dejtonskog sporazuma, svi oni koji su van tih teza, mislim da griješe, kaže premijer Srpske. 

"Mi smo danas u jednom nonsensu, u kojem zaista nisam očekivao da ćemo se naći, da su Republika Srpska ili Srbi najveći zagovornici Dejtona i dejtonske BiH, a to znači ustavne BiH", kaže premijer Srpske Radovan Višković.

Jedino se u Srpskoj 21. novembar obilježava kao republički praznik, kao dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, čije je najveće dostignuće okončanje ratnih sukoba na ovim prostorima. U Federaciji to nije slučaj. To jasno pokazuje da sve ono što je rađeno ovih 26 godina oni smatraju da nije dobro i da bi trebalo nešto drugo da kreiraju, poručuju zvaničnici iz Srpske. 


Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)