Тема дана

Непристрасност Сене Узуновић не постоји!

  • Извор: АТВ
  • 08.03.2024. 20:10

Непристрасност Сене Узуновић у судском процесу против Милорада Додика и Милоша Лукића не постоји, кажу у Српској гдје нико не вјерује да ће правично судити особа која је, током рата, била изузетно блиска са припадницима Исламске заједнице и командантима муслиманских бригада.

Према сазнањима АТВ-а, док је радила као војни судија у Коњицу потпуно је била на располагању команданту тзв. четврте муслиманске бригаде из Коњица, Незиму Халиловићу. Он је и данас члан Исламске заједнице и један од неформалних лидера ‘’Муслиманског братства’’. Почетком деведесетих имао је важну улогу у Коњицу.

"Што се тиче имама Незима Халиловића, опште је познато да он као вјерски службеник био командант 4. муслиманске бригаде. Након рата именован је за главног имама џамије на Мојмилу. Познато је и да је Саудијска Арабија финансирала изградњу те џамије и увезла једну интерпретацију ислама, која није донијела ништа добро БиХ. То је донијело и многе безбједносне проблеме, изградњу структуре параџемата, који су послужили, како истиче, као база за сиријско ратиште, али и украјинско. Халиловић је исто био у Коњицу, гдје је суткиња Сена Узуновић службовала. То није за похвалу. Због свега тога треба да изражавамо незадовољство испред Суда БиХ и на другим мјестима у Српској и БиХ, али и да тражимо помоћ од наших савезника који су све јачи, каже Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци.

И просто се намеће логично питање: како вјеровати у правичност особе која је блиска са Халиловићем и која има врло интересантну ратну прошлост?

"Истовремено у Коњицу дјелује специјална јединица под командом Незима Халиловића и дјелује четврта муслиманска бригада Коњиц којом такође Мудерис командује. Мудерис је иначе хатиб џамије Краљ Фах, утицајни кадар исламске заједнице. Човјек који водио уред за хаџ у оквиру Исламске заједнице и који припада странци СДА. То су оне Алијине хоџе, хоџе СДА који данас остварују највећи утицај у Исламској заједници", каже Џевад Галијашевић, стручњак за безбједност.

И то није све: помоћник команданта за правне послове у Петој брдској бригади такозване Армије БиХ, и то је Сена Узуновић током рата. Када се све ово зна и дода да се суди по налогу нелегалног Кристијана Шмита, уз подршку страних амбасада, јасно је шта је у питању.

"Тај судски процес је политички процес, гдје су судије и тужиоци добили задатак и чврсте инструкције, да се изврши елиминација предсједника Републике Српске Милорада Додика. Тиме би процес девастирања Српске и урушавање њених политичких капацитета добио на замаху, превасходно у корист оних, којима Српска није на вољу", каже Ћеранић.

Има о Сени Узуновић још много тога да се каже из ратног периода. Према незваничним информацијама, била је блиска и са некадашњим начелником полиције у Коњицу. Судило му се за ратне злочине али је током процеса преминуо. Срби из Коњица имају шта да кажу. Међу њима је Славко Нинковић коме су убијени отац, стриц, тетак, рођаци, кумови… Сви ти ратни злочини над Србима нису занимали Сену Узуновић док је обављала правосудну функцију у суду у Коњицу. 

"Спортска дворана у Коњицу гдје је погинуло 13 људи, 7 Ћећеза, 3 Нинковића и још неки али нико никад за то није процесуиран. Она треба да води рачуна о Србима који су побијени у Коњицу а не да овамо прави фарсу против Републике Српске", прича Нинковић.

Никада не треба заборавити да је управо у Коњицу Узуновићка била војни судија у периоду од ‘93 до ‘96. Када су почињени бројни злочини над Србима, каже Зоран Пологош. Подсјећа на стријељање породице Голубовић када су убијени петогодишњи Петар и седмогодишњи  Павле, до Блаца које су потпуно сравњене са земљом. 

"Сматрамо да је госпођа, госпођица, Сена Узуновић требала да се бави тим стварима за вријеме рата, огромним злочинима почињеним у Коњицу и сада јој није касно јер ратни злочин не застарјева и да би био њен морални чин да поднесе оставку на ову фарсу од суђења што је сада преузела да води", каже Зоран Пологош, предсједник Удружења Коњичана Републике Српске.

Зна се и да је Сена Узуновић була један од тужилаца који блокирали предмет о ратним злочинима у Добровољачкој улици у Сарајеву. Сматрала је да за то не постоји законски основ. Прије двије године, била један од 14 тадашњих БХ тужилаца који су поднијели приједлог да Додик буде процесуиран због, како су навели, "нарушавања уставног поретка БиХ". Зна се и да је ослобађала Бошњаке које је Хашки трибунал осудио за ратне злочине.

"Јер је Сена Узуновић била високи функционер СДА у органима извршне власти. Након тога прелази у Тужилаштво па у Суд БиХ и има директну повезаност са странкама у поступку. Предсједник Додик је и предсједника СНСД-а и самим тим појављује се колизија између њених политичких ставова које је имала до прије двије, три године и онога што она сада ради, каже Марко Ромић, савјетник предсједника Српске.

Чиме гарантујете непристрасност и објективности судије Сене Узуновић која је својим радом доказала апсолутну припадност свом бошњачком народу, ово је посланичко питање Сање Вулић, шефа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ вршиоцу дужности предсједника Суда БиХ. Истичући да је веома похвална брига судије Узуновић за свој народ, Вулићева је у образложењу посланичког питања навела да потврда ВСТВ да су знали за њену прошлост, потом за ослобађајућу пресуда Есаду Ланџи, који ни за Хашки трибунал није невин, само су неки од аргумената зашто постоји сумња у њену правичност и објективност.

Не чуди онда да се тражи изузеће Сене Узуновић. И угледни адвокат Анто Нобило, који је правни савјетник Додикове одбране, поручује да итекако има разлога за њено изузеће. Подсјећамо да се на рочишту петог фебруара, без икакве најаве, и да то одбрана није знала, у судници само појавила Сена Узуновић умјесто Мирсада Стрике и рекла да она преузима случај. Закон је у тим случајевима јасан - морао се обуставити поступак, осим код хитноће или ако ће поступак бити угрожен, што није био случај. На све то, и тужиоци који не знају да раде свој посао, што је раније и констатовао претходни судија Стрика који је рекао да никад није видио толико неприпремљене тужиоце. И то на крају да се схвати као озбиљан суд? Каква БиХ такав и суд. Колонијална прћија као што је ова несрећна заједница не може ни да има честите судије и тужиоце који знају шта је право и правда. Оно што се чује и види у судници је чиста лакрдија, као што је и БиХ којом управљају странци чији поданици муслимани. Исти они који кажу да је БиХ независна и суверена. Када то кажу, не зна се да ли је смијешније или жалосније. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.