Предсједник ДНС-а

Нешић: Надам се да Звиздић не говори у име Тројке

  • Извор: АТВ
  • 20.10.2023. 12:56

Искрено се надам да Денис Звиздић не говори у име Тројке када тврди да Тројка неће прихватити да стране судије оду из Уставног суда и да их бира било ко сем предсједника Европског суда за људска права, рекао је Ненад Нешић, предсједник ДНС-а.

Он је истакао да то у преводу значи да БиХ неће никада постати чланица ЕУ и да БиХ остаје без јединог кохезионог фактора.

"Звиздић, сигуран сам, зна за став Европске комисије да чланства у ЕУ нема са страним судијама у Уставном суду и ОХР-ом, а вјерујем да је прочитао и мишљење Венецијанске комисије која такоже јасно наводи да је улога ОХР-а превазиђена и да је неопходно замијенити стране судије'', рекао је Нешић коментаришући Звиздићеву изјаву у којој резолутно одбија замјену страних судија домаћим.

Он је рекао да, ако је Тројка одлучила да скрене с европског пута и не жели БиХ у ЕУ, коректно је да су то рекли јер онда нема разлога да се испуњавају ни остале европске приоритете пошто циљ БиХ није ЕУ.

"Само онда то требају отворено да кажу и својим грађанима и да изнесу аргументацију зашто БиХ не жели у ЕУ'', каже Нешић.

Он истиче да се нада да и у ФБиХ постоје проевропске политичке снаге, које не желе гетоизацију, те да ће политика рушења пута ка ЕУ бити санкционисана од бирача у ФБиХ.

''Закључци Народне скупштине нису и не могу бити терет. Они су артикулација политичке воље апсолутне већине грађана и за све нас обавеза. Једини терет који постоји јесте онај који носи Денис Звиздић који не жели да прихвати 14 приоритета ЕУ и према њима се односи као према шведском столу. Очито је Денис отишао из СДА, али СДА није из њега. У сваком случају, Република Српска ће се знати позиционирати и у новонасталим политичким околностима уколико се заиста испостави да политички фактори из ФБиХ не желе БиХ у ЕУ. Ми нећемо бити таоци таквих политика јер је нашем народу мјесто у Европи'', закључио је Нешић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)