Састао се са министром унутрашњих послова

Нешић у званичној посјети Републици Словенији

  • Извор: АТВ
  • 08.11.2023. 11:55

Министар безбједности Босне и Херцеговине Ненад Нешић борави у званичној посјети Републици Словенији, гдје се данас састао са словеначким министром унутрашњих послова Боштјаном Поклукаром. Односи Босне и Херцеговине и Републике Словеније су оцијењени партнерским у бројним областима, што је видљиво и кроз блиску сарадњу у области безбједности.

Током састанка разговарано је о проблему миграција на западнобалканској рути, који преко двије државе транзитирају према Западној Европи. Стога је указано на важност регионалне сарадње и заједничког дјеловања на спријечавању илегалних миграција и пресјецању ланаца кријумчарења људима. 

Такођер, разговарано је и о испуњавању услова БиХ на европском путу БиХ, те наставку подршке у овом процесу. Намјера Министарства безбједности БиХ је да интензивира сарадњу са министарством унутрашњих послова Словеније, али такођер и Аустрије, Мађарске и Италије, посебно кроз развој капацитета безбједносних институција у БиХ како би се носиле са свим безбједносним изазовима с којима се суочавају и оствариле напредак у испуњавању захтјева на путу интеграција у ЕУ који произилазе из Поглавља 24 правне тековине ЕУ. 

Министар Нешић је најавио и организовање министарског састанка у Сарајеву почетком идуће године како би се формализирала ова заједничка иницијатива и започеле заједничке активности.

Министар Нешић је упознао министра Поклукара и са припремама за успостављање сарадње са ФРОНТЕX-ом, нагласивши да је одређен преговарачки тим БиХ за припрему споразума са овом европском агенцијом за граничну и обалну стражу, што је након успостављања опаративне сарадње са ЕУРОПОЛ-ом важан искорак и допринос заједничкој европској безбједности.

Пратите нас и путем Вибера