Ministar bezbjednosti BiH

Nešić sa Poklukarom: Nastavak partnerstva za evropsku budućnost BiH

  • Извор: АТВ
  • 02.06.2023. 13:44

Ministar unutrašnjih poslova Republike Slovenije Boštjan Poklukar koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH danas se sastao sa ministrom bezbjednosti BiH Nenadom Nešićem.

Razgovarano je o nastavku i saradnji u oblasti bezbjednosti, posebno partnerskih odnosa i podrške u ispunjavanjnu uslova na evropskom putu BiH. 

Ministar Nešić je naglasio da je Slovenija važan partner BiH u svakom segmentu pa tako i bezbjednosnom. 

“Kao dio EU danas, a kao dio zajedničke države u prošlosti, vjerujemo da imamo u Briselu važnog saveznika, a na Balkanu važnog prijatelja koji razumije sve specifičnosti i odlike BiH. BiH, za razliku od Slovenije, još uvijek nije članica EU, ali i od nas zavisi bezbjednost i stabilnost cijele Evrope, nevezano od toga. Zato jako cijenim svu saradnju i pomoć koje mogu proisteći iz našeg odnosa koji se razvija u jako dobrom smjeru”, kazao je Nešić. 

Nešić je informisao ministra Poklukara da je evropska agenda na vrhu prioriteta Ministarstva bezbjednosti. Podsjetio je da je mandat počeo uspostavljanjem pune saradnje sa EUROPOL, a da je na redu pitanje saradnje sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu FRONTEX i da se nada da će biti postignut unutrašnji konsenzus kao i dogovor sa partnerima u Briselu oko toga. 

“Mislim da bi to bio još jedan snažan iskorak u evropskoj agendi BiH i ja bih bio zadovoljan da to postignemo. U tom kontekstu, vrlo je značajna podrška i pomoć ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije. Razgovarali smo o mogućnosti da našu saradnju unaprijedimo i na praktičan način u oblasti forenzike, trgovine ljudima i borbe protiv svakog oblika kriminala, izazovima u pogledu migrantske krize kao i o vrlo dobrim statistikama međusobne saradnje policijskih agencija dvije države”, istakao je Nešić. 

Slovenija je imala značajan uticaj na približavanju BiH Mehanizmu civilne zaštite EU što je rezultovalo potpisivanjem pristupa BiH ovom evropskom okviru te se Nešić zahvalio i za kontinuiranu podršku u oblasti civilne zaštite. 

“Dijelimo zajedničku prošlost i mislim da je prirodno da dijelimo i zajedničku budućnost jednog dana kao dio EU”, poručio je Nešić.

Ministar Poklukar je naglasio da je fokus bio na problemu migracija na zapadnom Balkanu i saradnji u ovoj oblasti. Istovremeno podržao je BiH u pripremi za uspostavljanje saradnje sa FRONTEX-om i izrazio spremnost za pomoć slovenskih policajaca kroz ovaj mehanizam EU za čuvanje i kontrolu granica. 

Takođe, razgovarano je i o sprečavanju zloupotreba bezviznog režima za ulazak u zemlje EU i zajedničkog djelovanja u ovoj oblasti. Istaknuta je važnost regionalne saradnje i zajedničkog djelovanja u oblasti bezbjednosti. Stoga je ministar Poklukar pozvao ministra Nešića u uzvratnu službenu posjetu Sloveniji na kojoj će se nastaviti razgovori o modalitetetima unapređenja saradnje.  

Naglasio je da Slovenija i BiH imaju zajednički interes da imaju bezbijedno okruženje, te da je zbog toga potrebno imati zajednički pristup za rješavanje bezbjednosnih izazova.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић