Brzo usvajanje budžeta, ekonomski rast, reforma pravosuđa

Neuobičajeno brzo postignut dogovor, razlike u vezi NATO-om

  • Извор: АТВ
  • 16.12.2022. 19:10

Brzo usvajanje budžeta, ekonomski rast, reforma pravosuđa, dio je stavki iz sporazuma na koji su potpis stavili Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić. BiH po prvi put ovako brzo dobija vlast i budžet do kraja godine, poručili su potpisnisi sporazuma. Među prioritetima se našla i demokratizacija izbornog procesa.

SMJERNICE, NAČELA I CILjEVE U IZVRŠNOJ I ZAKONODAVNOJ VLASTI NA NIVOU BiH ZA PERIOD 2022. - 2026. GODINE

4. IZBORNO ZAKONODAVSTVO I DEMOKRATIZACIJA IZBORNOG PROCESA

Potpisnici ovog sporazuma opredjeljeni su za:

Hitno provesti, a najkasnije u roku od šest (6) mjeseci od uspostave vlasti na svim nivoima, ograničene promjene Ustava BiH i usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH saglasno odluci Ustavnog suda BiH i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Ova mjera uključuje reformu koja će zaštititi kolektivna prava i individualna prava saglasno Ustavu BiH i odluci Ustavnog suda BiH, te u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Uspostavljanje pune ustavnosti i integriteta izbornog procesa.“

Ima i stvari oko kojih se nikada neće usaglasiti. Jedna od njih je NATO. Zato u to i ne diraju. Kažu, ne treba da gube vrijeme oko toga. Cilj je, poručuju, da Savjet ministara bude formiran do kraja godine kako bi se pažnja mogla usmjeriti na projekte koji su vitalni za BiH, Republiku Srpsku i Federaciju BiH. Pao je dogovor da se ne blokiraju investicije. 

"Imamo dogovor da se ne blokiraju investicije, da se moraju poštovati procedure i ustavna pozicija u BiH, da je Ustav glavni dokument koji će opredjeljivati sve, pa i neke naše dogovore o obrazovanju, da je potrebno zajedno da vidimo kako obezbjediti prolaznost diploma", kaže predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Postignut je i načelni dogovor o podjeli resora u Savjetu ministara. Od devet fotelja, četiri pripadaju strankama iz Srpske, tri „osmorci“ i dvije HDZ-u i partnerima.

"Stoji da ćemo istom dinamikom, kao proračun raditi na svim drugim pitanjima koji se tiču razine Vijeća ministara, kada su u pitanju ustavne nadležnosti. Tako da sam uvjeren da unosimo jednu potpuno novu dimenziju u naš rad", kaže Dragan Čović predsjednik HDZ-a BiH.

"Stvari koje trebaju ovim građanima i siguran sam da će nakon formiranja Savjeta ministara građani osjetiti neku drugu atmosferu, osjetiti saradnju, osjetiti to da radimo na ekonomskim mjerama, na investicijama", kaže Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Ovako brzo formiranje vlasti na nivou BiH je veliki pomak, poruka je analitičara. To pogotovo u poređenju s prethodnim godinama, gdje je SDA blokirala projekte u Srpskoj.

"Sasvim je normalno da postoje različiti stavovi po mnogim pitanjima, ali je veoma bitna želja za saradnju i dogovor. Kada ima želje, ima i dogovora, vidjeli smo sada iz priloženog", kaže Uroš Bjelica, politikolog.

Dobro je što je postignut dogovor između najjačih stranaka iz reda srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda koje mogu i da ga sprovedu, poruka je iz Demosa.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник