Trodnevni sastanak

Neuspješni pregovori u Neumu oko Izbornog zakona u BiH

  • Извор: АТВ
  • 30.01.2022. 19:48

Trodnevni sastanak u Neumu federalnih stranaka doživio je još jedan fijasko oko ponovnog pokušaja da se izađe iz glavne političke krize u BiH.

Probošnjački blok predvođen Strankom demokratske akcije ni dalje ne pristaje na zahtjeve Hrvata da sami sebi biraju legitimne predstavnike. S druge strane, Hrvatski blok prijeti blokadom, jer u izbornoj godini ne žele da im se ponovi slučaj "Komšić".  

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kaže da vremena više nema, a ni njegovog optimizma.

"Mislim da uz jedan ozbiljni rad što smo radili da smo ovo što se danas uradilo, uradilo prije šest mjeseci, do sada bi sigurno imali dogovor. Mi smo šest mjeseci čekali da nam neko da prijedlog, ali došao je kasno da bi se oko toga nešto usaglašavali", rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Jedini neumski pomak što je probošnjački blok, konačno, na sto stavio i svoje prijedloge. Ipak, ono sa čim su se najviše hvalili jeste da nisu odstupali od svojih probošnjačkih i prograđanskih ideja koja na sve načine eleminišu etnički predznak. Lider SDA, pred strancima, daje nadu za dogovor i to opet u Sarajevu, gdje do sada nije bilo ni pomaka.

"Približeno, dosta dobro, na momente se činilo da ćemo završiti kompletan posao, idemo dalje", rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA

Da probošnjački blok nikad nije bio jedinstveniji pokazala je najbolje izjava Fahrudina Radončića, do jučerašnjeg ljutog političkog neprijatelja Bakira Izetbegovića. Pred kamerama je priznao da Bošnjaci moraju popraviti odnos sa Hrvatima, samo zbog Dodika, jer im nije cilj, kako kaže, da lider SNSD-a jača . A, koliko je jak i koliko  ga poštuju legitimni predstavnici drugog konstitutivnog naroda najbolje pokazuje slika sa današnjeg presa GO SNSD-a. Iz prve ruke informacije iz Neuma prenio mu je Dragan Čović. 

"Opšti utisak da predstavnici Muslimana nisu htjeli politički dogovor, oni imaju dobru varijantu po njima da ponovo izaberu Komšića i da zadaju definitivni politički udaraca Hrvatima konstitutivnom narodu na ovim prostorima, ja mislim da to nije dobro. Problem jednog naroda, je problem sva tri kontitutivna naroda", rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Strani medijatori ne priznaju javno svoj neuspjeh, već daju još jednu šansu za nastavak dijaloga. Tvrde da je u Neumu došlo do pomaka, ali kažu da se razgovori moraju nastaviti i to što prije.

"Ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori. Moramo imati pakete mjera koji će biti jedni drugima ravnoteža. Ne možete reći - 'e sad ćemo ovo ostaviti po strani idemo raditi nešto drugo'", rekao je Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu.

"Malo je dana za nastavak razgovora, ali uvijek je tako, uvijek je premalo vremena za rješavanje pitanja", rekla jue Angelina Ajhorst, direktor za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove 

Srbi su odmah rekli da neće ići u Neum. Nenad Stevandić kaže da je i parlamentarna interresorna grupa dobila poziv, doduše kasno, ali da je odluka srpskih lidera da Federacija mora da rješeava sama probleme. 

"Mješanje u bilo kakve sukobe i tuču u Federaciji, nema potrebe da mi izvlačimo modrice iz tuđih sukoba", rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Federalni lideri najavili su nastavak druge runde pregovora, samo što se ne zna ko će ih, kad i gdje zakazati. Naredna sedmica, po želji stranaca, trebala bi da bude ključna za mnoga pitanja u FBIH, ali i izbora.

Тагови: